De Cairn

Wat voor soort hondjes zijn Cairns? 
Het zijn pittige, kleine, eigenwijze maar leergierige hondjes die een heel consequente opvoeding nodig hebben. Ze denken zelf dat ze grote honden zijn en zo moet de mens ze ook behandelen. Nee is nee! 

De Cairns hebben veel beweging nodig. Voor dagelijks een flinke wandeling draaien ze hun pootjes niet om. Lekker ravotten in een tuin vinden ze heel fijn, het graven vinden de baasjes vaak wat minder. 

Cairns kunnen ook goed omgaan met kinderen, mits u ze daar als pup op een goede manier mee in contact heeft gebracht. 

Het opvoeden kost in het begin veel tijd maar daar hebben de baasjes later weer heel veel plezier van. Een goede hondenschool is zeker een must. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten hondenscholen. Het is slim als u zich daar van tevoren al in gaat verdiepen. Vindt u het leuk bij een KC en voelt u zich daar thuis, dan kunt u naar een KC gaan. Bent u een 'clickermens', ga dan naar een school waar er geclickerd wordt. Bent u iemand die graag individueel leert, kijk dan of er ergens privéles gegeven wordt of een school met heel kleine groepjes. Zo is er nog een aantal manieren van lesgeven. 

Waar het vooral om draait, is dat u zich er thuis voelt. Als u het leuk vindt, kunt u dat gevoel ook op uw pup overbrengen, waardoor het samen leren een waar feest wordt. Ga alvast kijken bij scholen in de buurt en proef de sfeer. 

Van boeken lezen leert u ook al heel veel. Aanraders zijn "Spelenderwijs opvoeden van uw Pup" van Peter Beekman en "De Puppyfluisteraar" van Klaas Wijnberg. 

Verzorging
De vacht van de Cairn moet geplukt worden. Hiervoor kunt u een trimster in uw buurt zoeken. U kunt bij ons ook informeren naar onze mogelijkheden. Let er wel op dat ze de vacht plukken en NIET scheren. De vacht wordt minimaal twee keer per jaar geplukt. Deze kosten van het trimmen komen elk jaar terug. Denkt u na dit gelezen te hebben, 'ja het lijken mij wel leuke hondjes', dan kunt u altijd contact met ons opnemen. 

De dracht en geboorte
De pups komen ter wereld na een dracht van 59 tot 63 dagen. Ze worden bij ons in huiselijke kring geboren. De eerste 10 dagen mogen ze in alle rust aan de wereld wennen. We knuffelen ze wel zodat ze aan mensen gewend raken. Na deze periode mogen ze gaan wennen aan alle dagelijkse dingen die gebeuren in huis en ook aan andere mensen. 

Ontwormen
De pups worden bij ons ontwormd met 2, 4, 6 en 8 weken. 

Inentingen
De pups worden geënt op de leeftijd van 6 weken. De pups krijgen een Europees Dierenpaspoort. Ze worden dan gelijk door de dierenarts nagekeken, en die gegevens worden vermeld in het paspoort. 

Stamboom
De pups worden gechipt en krijgen een stamboom van de Raad van Beheer. 

Levershunt
Als de pups zijn gechipt door de chipper van de Raad van Beheer, gaat de pup naar de Universiteit van Gezelschapsdieren in Utrecht. De pups worden daar getest op levershunt. 

Koopovereenkomst
Wij fokken volgens de regels van de Nederlandse Cairn Terrier Club. De pups worden verkocht met een koopovereenkomst. 

Nieuwe pupeigenaren
Vanaf een dag of tien na de bevalling mogen de nieuwe eigenaren komen kijken. Het is erg fijn als we elkaar leren kennen en dat jullie kennis kunnen maken met de moeder hond en haar pups. Wij willen natuurlijk ook graag weten waar onze pups terecht gaan komen. 

Heeft u vragen: stel ze gerust. Dat is voor beide kanten fijn. 

U krijgt bij de pup een Europees Dierenpaspoort. Als de stamboom al binnen is, krijgt u die ook gelijk mee. Is de stamboom nog niet binnen dan sturen wij hem na, of we komen hem brengen. De koopovereenkomst en de eigendomsoverdracht worden ook getekend. 

Uw pup krijgt een lapje stof en een knuffel mee, waar de nestgeur aanhangt. Voer krijgt u ook mee voor de eerste week. U kunt na een paar weken thuis dan langzaam overgaan op voer wat u uw pup wilt voeren. We hebben ook een infomap voor u klaar liggen en we sturen de infomap ook digitaal op. 

Wij hopen natuurlijk dat alles goed gaat met de pup en zijn/haar nieuwe eigenaar. Heeft u bij thuiskomst of later nog vragen of problemen neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar om u te helpen. 

U kunt zich ook aanmelden voor een pup door ons aanmeldingsformulier in te vullen. U komt dan op een wachtlijst terecht. Zodra er pupjes zijn, geven wij dit aan u door.


Er is een leuk informatief boekje uitgegeven door de NCTC: