Puppydagboek Dearbhail en Douglas
Fionnchan Caru en Splinterhill's Trick or Treat
Dit dagboek wordt bij gehouden door Yvonne de Wit. 

 

Voor de bevalling

Onze Dearbhail is gedekt door onze eigen reu Douglas. 
Na de dekking is het afwachten of het gelukt is. We merkten aan Dearbhail wel wat veranderingen. Minder graag eten en haar tepels waren anders van kleur.


Links de Splinterhill's Trick or Treat (Douglas) en rechts Fionnchan Caru (Dearbhail). 

Op vrijdag voor de kerst hebben we een echo laten maken. We hoefden niet lang te wachten, want zodra de echo op de buik was geplaatst, zagen we gelijk pupjes. Er zijn er zes of zeven geteld, dus nu is het afwachten of dat ook echt zo is. Zondag 8 januari 2017

Dearbhail krijgt nu meer eten, maar ze kan de hoeveelheid niet in één keer op. Ze krijgt vanaf nu drie maaltijden op een dag. Dat vindt ze niet erg, hoor. De kraamkamer is inmiddels ook ingericht.
Dinsdag 10 januari 2017

We hebben de pupjes gevoeld!! Dat is zo leuk en Dearbhail vindt het prima als je aan haar buikje zit. 
Dearbhail is inmiddels een kilo aangekomen, dat is al best veel. 


Vrijdag 13 januari 2017

Omdat de uitgerekende datum dichterbij begint te komen, gaan we alvast twee maal daags de temperatuur opnemen. Zo weten we wat de normale temperatuur van Dearbhail is. Vandaag hebben we haar ook weer even gewogen, 10 kilo en 370 gram. Ze is nu dus 1280 gram aangekomen. Voor onze kleine puck is dat heel veel. Het lopen gaat nu ook moeizamer. Maar ze is zo lief.


Maandag 16 januari 2017

Zuster Ciardha is op 19 januari uitgerekend en Dearbhail een week later op 26 januari. Dearbhail heeft het veel zwaarder, logisch er zitten waarschijnlijk twee keer zoveel pupjes in. Dit is ook Dearbhail haar tweede nest en dat kan je goed zien. Haar tepels zijn al groter en haar melkklieren ook. 
Als we zo naar Dearbhail kijken, dan denken we niet dat ze het gaat halen tot de 26e. Wie weet gaat het een lange bevalling worden. Ciardha iets later dan de uitgerekende datum, Dearbhail iets vroeger, dan zitten ze echt vlak achter elkaar. Zij is in de laatste dagen nog eens 250 gram aangekomen. 


Vrijdag 19 januari 2017


Dearbhail heeft het echt heel zwaar, arme Dearbhail. 1800 gram aangekomen. Ze zoekt nu wel de werpkist op en daar gaat ze rustig in liggen. Haar zus is inmiddels bevallen. Nog even wachten, er zit niets anders op. 
 

 

 

 

 

 

Week 1 


Zaterdag 21 januari 2017

Nadat we geprobeerd hadden om alles rond Ciardha een plekje te geven, zie puppydagboek 2017 Ciardha, kondigde Dearbhail zaterdagmiddag aan dat zij ook vond dat het tijd werd om pupjes te krijgen. Was ook wel heel begrijpelijk, want ze woog al bijna elf kilogram, terwijl ze normaal acht à achtenhalve kilogram woog. Haar temperatuur zakte, niet hard en het bleef ook niet lang laag. Zaterdagavond rond half tien begonnen de weeën te komen. Om half elf kwam de eerste pup ter wereld.

Geboren: 21 januari 2017
Tijdstip: 22:33
Geslacht: Reu 
Vachtkleur: Rood
Herkenningskleur: Blauw
Gewicht: 178 gram
Een uur later nummer twee. 

Geboren: 21 januari 2017
Tijdstip: 23:33
Geslacht: Reu 
Vachtkleur: Rood
Herkenningskleur: Groen
Gewicht: 196 gram


En weer een uur later nummer drie.
Geboren: 21 januari 2017
Tijdstip: 23:48
Geslacht: Reu 
Vachtkleur: Rood
Herkenningskleur: Wit
Gewicht: 198 gram
Dat er een uur pauze tussen zat, vonden wij al raar. De eerste drie bevallingen die wij gedaan hadden, hebben niet meer dan drie uur in totaal geduurd. We wisten dat Dearbhail meer pupjes in haar buik had, dus we dachten dat het daaraan lag.  
Het was weer een uur rustig en toen kwam nummer vier. 

Geboren: 22 januari 2017
Tijdstip: 00:56
Geslacht: Teef
Vachtkleur: Gestroomd
Herkenningskleur: Roze
Gewicht: 186 gram

Daarna was het heel lang stil. Dearbhail werd moe, de weeën werden minder maar Dearbhail gaf haar geboren pups alle aandacht. Na vier uur wachten hebben we rond half 5 ‘s nachts toch de dierenarts gebeld. Dearbhail was nog steeds aan het vechten maar de weeën waren zwak. Na overleg hebben we besloten dat we oxcytocine zouden spuiten, een middel dat de weeën op gang brengt. Ed is toen naar de praktijk gereden en heeft daar een flesje gehaald. In die tijd dat Ed naar de praktijk reed, kwam nummer vijf. Nummer vijf kwam helemaal moeilijk ter wereld. Achteraf gezien zou het een rugligging geweest kunnen zijn, omdat dit pupje anders met het hoofd naar buiten kwam. embarassed En hoe lullig is dat!! Door alle commotie en omdat Ed er niet was zijn we vergeten om er een foto van te maken.  
 

Geboren: 22 januari 2017
Tijdstip: 06:05
Geslacht: Reu
Vachtkleur: Rood
Herkenningskleur: Oranje
Gewicht: 228 gram
Nadat nummer vijf geboren was, hebben we nog een uur gewacht, maar omdat het stil bleef, hebben we toch de oxcytocine gespoten. De weeën kwamen wel weer op gang, maar geen heftige weeën. Na weer een uur wachten hebben we de tweede dosis en tevens ook laatste dosis gespoten. We voelden het pupje, het bewoog ook nog. We hebben inwendig gevoeld of het pupje eraan kwam en dat was ook zo, maar het lukte Dearbhail niet om het door het geboortekanaal te krijgen. Weer contact met de dierenarts en we hebben Dearbhail gelijk naar de praktijk gebracht waar de laatste pup werd geboren via een keizersnede. Dit pupje kwam niet beweeglijk naar buiten. Er werd al gezegd dat het waarschijnlijk niet meer in leven zou zijn. Omdat het zondag was, waren alleen de dierenarts en een assistente op de praktijk aanwezig. Ik nam het pupje over en ben het flink gaan wrijven en het slijm weg gaan zuigen. Even flink plagen om het te prikkelen om te ademen. En dat lukte gelukkig.  

Nummer zes. 
Geboren: 22 januari 2017
Tijdstip: 10:28
Geslacht: Reu
Vachtkleur: Rood
Herkenningskleur: Zwart
Gewicht: 208 gram

Dearbhail was geholpen en toen ze goed wakker was geworden, zijn we met Dearbhail en haar pupje naar huis gegaan, waar alles in de werpkist lekker bij elkaar ging liggen slapen. 
Dearbhail is heel erg moe, ze probeert van haar pupjes te genieten, maar de vermoeidheid, narcose en de keizersnede hebben haar flink afgemat.

Alles is weer thuis, maar nu is de eerste prioriteit dat alles met moeders en pups goed blijft gaan. 

Bij deze willen wij dierenhospitaal Visdonk ook heel erg bedanken voor de fijne samenwerking. We hebben met zijn allen gedaan wat er gedaan moest worden. Zondag 22 januari 2017

De zondag was al half voorbij toen we thuis waren, maar wat waren we blij. Blij maar ook heel moe :). Het was ook spannend,gaat alles goed, blijft alles goed gaan? We hebben Dearbhail met al haar pups lekker in de werpkist gelegd. Dat vond ze heel fijn. Wij hebben alles even laten bezinken, we hebben onze rust genomen en we hebben alles in de gaten gehouden. Het weer buiten was koud, dus we hebben de warmteplaten goed nodig gehad. Op de warmteplaten hadden we pittenzakken gelegd, zodat de pupjes lekker tegen wat warms aan konden kruipen.


Maandag 23 januari 2017

Eigenlijk moest ik gaan werken, maar ik was zo gaar dat ik een vrije dag heb gevraagd. Omdat Kennis ook elke keer gevoed moest worden, was het heel lastig om in een goed ritme te komen. 's Middags even een middagdutje gedaan om bij te komen. Alle honden maken het gelukkig goed. Daar moeten we van genieten. 


Dinsdag 24 januari 2017

Alles groeit en bloeit :), en toch hebben we een dilemma. Ik wilde heel graag van Dearbhail een teefje aanhouden als er een teefje bij zou zitten. Voor het fokken is dit voor mij heel leuk. Dit is een lijn van Burdy en Mabyn en die wil ik toch graag blijven gebruiken. Er zat één teefje bij, dus zou ze blijven. Als ik dit teefje niet zou houden, dan zou er veel redenen op te noemen dat dit het laatste teefje van Dearbhail zou kunnen zijn. Kan Dearbhail nog drachtig worden na deze keizersnee? Stel, ze wordt drachtig, zit er dan een teefje bij? We hebben ook een bultje bij Dearbhail gevoeld dat weggehaald moet worden. Als het weggehaald wordt, zou het kunnen zijn dat ze toch gesteriliseerd zou moeten worden, dus dan zou dit echt het laatste teefje zijn. Het teefje blijft. 
Dan hebben we het teefje van Ciardha nog. Voor haar geldt ook dat dit haar laatste nestje zou kunnen zijn. Omdat Ciardha van Rowena is hebben we na overleg  besloten dat het teefje van Ciardha ook mag blijven. Ze is heel leuk en wij vinden het ook belangrijk voor Rowena. 


Woensdag 25 januari

Omdat we zelf de twee teefjes zouden houden, kon ik de mensen die bij mij op de wachtlijst stonden voor een teefje niet blij maken. Ik vond dat echt heel vervelend, want ik had al met een aantal pupkopers kennis gemaakt en het waren stuk voor stuk leuke, lieve mensen die een pupje een warm nestje zouden geven. Ik hoop dat zij snel een pupje zullen vinden. 
De andere pupkopers op de lijst die aangegeven hadden dat ze een reutje wilden, hebben we benaderd. Wat waren ze allemaal blij!
Dit is altijd een moeilijk moment, omdat je mensen moet teleurstellen en andere mensen die zijn dan superblij. 
De pupjes en Dearbhail maken het goed. Er zit één nadeel aan dit nestje. De reutjes lijken zo veel op elkaar dat het echt lastig is om ze uit elkaar te houden. We zijn blij dat we nageltjes lakken. 


Donderdag 26 januari 2017

Zo, vandaag moet er tussen de drukke bezigheden thuis nog even gewerkt worden. Dat viel goed tegen. Pupje van Ciardha voeden, naar het werk, en dan weer proberen op tijd thuis te zijn voor de volgende voeding. Hadden we net een beetje een ritme, verandert het weer. Vandaag hebben we ook de namen uitgezocht voor de pupjes. Dat viel deze keer niet mee. Normaal hebben we voor de bevalling al een lijst klaar liggen, maar nu helaas niet. Voor het teefje wist ik het al, maar ik wist niet of de Raad daarmee akkoord zou gaan omdat ik deze naam ook al aan een overleden teefje had gegeven. Even afwachten dan maar.
's Avonds hebben we het eerste bezoekje gehad van pupkopers. Ze keken hun ogen uit. Ze hadden verwacht dat de pupjes groter zouden zijn. 
Dearbhail vond alles prima, gelukkig :). 


Vrijdag 27 januari 2017

's Morgens eerst alle pupjes geknuffeld. Wat zijn ze leuk:). Pupje gevoed, naar het werk en weer naar huis voor het volgende puppybezoek. Wat was ze enthousiast en blij. De week ervoor was ze ook nog langs geweest en toen was Dearbhail naast haar op de bank en liet ze haar buik zien. Nu een week later lagen de pupjes in de werpkist en wat waren ze leuk. Gelukig was het weekend voor ons allemaal. Even bijtanken.

We hebben wel elke avond de pupjes gewogen. Hieronder een overzicht hoeveel ze aangekomen zijn in een week

  geboortegewicht na 7  dagen aangekomen
Reutje Blauw 178 284 106
Reutje Groen 196 390 194
Reutje Wit 198 342 144
Teefje Roze 186 386 200
Reutje Oranje 228 386 158
Reutje Zwart 208 366 158

Klik op het eendje om naar het fotoalbum te gaan


Zaterdag 28 januari 2017

Even een relaxdag. Proberen foto's te maken en allerlei rommeldingen rond de werpkist op te lossen. Ik wilde ook zo graag met dit dagboek beginnen, maar het lukte niet. 
Natuurlijk gaan we genieten van de pupjes.


Zondag 29 januari 2017

Vandaag een druk daagje. In de ochtend zijn Merlijn, Laura en Aiden langs geweest. Eerst hebben we heel gezellig bijgekletst. De honden hebben lekker gespeeld met elkaar. Daarna mocht Aiden op de trimtafel. Alvast een start maken met een stripvacht. Aiden deed het heel netjes. Dit was zijn tweede keer op de trimtafel, dus petje af voor Aiden. Zijn sikje was wat lang, omdat tijdens het trimbeurtje van de puppyfluf was hij net aan het wisselen. Zijn mond was toen gevoelig. Nu is dat weer recht getrokken. 
In de middag kwamen er nieuwe pupkopers kijken. Achteraf heb ik wel gelachen. Heel het gezin kwam binnen. Nadat de jassen waren uitgedaan, zaten ze ineens allemaal in de kamer op de grond en zaten ze met alle honden te spelen en te knuffelen. Was een leuk gezicht. 
De ochtend en de middag waren heel gezellig. De mama's en de pups hebben het goed doorstaan. 


Maandag 30 januari 2017

Alles groeit en bloeit lekker. Mama Dearbhail zorgt heel goed voor haar kinderen. Voor mij is het wel een moeilijk netjes. Ze lijken zoveel op elkaar dat het moeilijk is om ze goed te observeren. 's Middags bezoek gehad van pupkopers. Die middag hebben we heerlijk gekletst en afspraken gemaakt. Gaat helemaal goed komen. 


Dinsdag 1 februari 2017

Yeh, ik kan nu drie pupjes herkennen. Natuurlijk het enige teefje Roze, want zij is de enige gestroomde. Reutje Blauw is de kleinste. Reutje Wit lijkt iets lichter van kleur. Ik ga verder met observeren en leren. :). Bij een paar pupjes is de groei even iets minder, dus daar gaan we vandaag even extra op letten. 


Woensdag 2 februari 2017

We hebben een leuk filmpje van drinkende pupjes. Heerlijke geluiden van heel leuke pupjes. Donderdag 3 februari 2017

Vanmorgen keken ineens en paar oogjes mij aan. Teefje Roze en Reutje Wit hebben de oogjes open. Wat gaat dat toch allemaal snel. We kijken ook elke dag op de site van de Raad van Beheer. Afgelopen vrijdag hebben we de stamboomnamen ingevuld. Op de site van de Raad kunnen we van kijken of ze zijn goedgekeurd. 's Avond hebben we weer puppybezoek gehad. Er is heel veel info uitgewisseld en het was heel gezellig. 
Vrijdag 4 februari 2017

Ja, de stamboomnamen zijn goed gekeurd!!

Daar komen ze aan.

Teagan

FIONNCHAN TEAGAN SIA

Fionnchan (FYOON uh chun) = hairy
Teagan (TEY gan) = attractive
Sia = zes

Caoimhin

FIONNCHAN CAOIMHIN SIA

Fionnchan (FYOON uh chun) = hairy
Caoimhin (kwe VEEN) = gentle/beautiful birth
Sia = zes


Cadyryeith

FIONNCHAN CADYRYEITH SIA
Fionnchan (FYOON uh chun) = hairy
Cadyryeith (ka dee REETH) = well-spoken
Sia = zes
 
Ynyra

FIONNCHAN YNYRA SIA
Fionnchan (FYOON uh chun) = hairy
Ynyra (ee NEE ra) = honour
Sia = zes

Quinlan

FIONNCHAN QUINLAN SIA

Fionnchan (FYOON uh chun) = hairy
Quinlan (KWIN lan) = strong, well-shaped, athletic
Sia = zes

Deargh

FIONNCHAN DEARGH SIA
Fionnchan (FYOON uh chun) = hairy
Deargh (DEARK) =red
Sia = zes

En alle oogjes zijn open, dat gaat heel snel

Omdat de pupjes alweer twee weken zijn, gelijk het tabelletje met de gewichten


  geboortegewicht na 7  dagen na 14 dagen aangekomen
Reutje Blauw 178 284 408 124
Reutje Groen 196 390 558 168
Reutje Wit 198 342 534 192
Teefje Roze 186 386 554 200
Reutje Oranje 228 386 588 168
Reutje Zwart 208 366 558

192Klik op het eendje om naar het fotoalbum te gaan
Zaterdag 4 februari 2017

Het is hier ook nooit saai!! Ciardha was donderdagnacht ziek geworden. Vrijdag naar de dierenarts en medicijnen gekregen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden Burdy, Douglas en Gwlithen ook ziek. Heel fijn om naast het voeden ook nog 's nachts met de honden buiten te lopen. Ach, in de gaten houden. Zit niets anders op.
's Morgens kwamen er weer pupkopers kijken. Twee kinderen met hun ouders. De kinderen waren helemaal gek van Mabyn en Farquhar. De pupjes waren natuurlijk ook heel leuk, maar die wilden ze gelijk meenemen en dat gaat natuurlijk niet. 
En dan hebben we nu voor alle pupjes weer heel leuke baasjes gevonden, dat voelt heel fijn. 


Zondag 5 februari 2017

Vandaag weer een knuffelpuppy dag. Even extra tijd voor alle honden. De website weer verder bijwerken en foto's op de site zetten.
Alles blijft lekker groeien. De pupjes van Dearbhail zijn wel wat actiever dan Kennis, wat natuurlijk logisch is omdat ze daar met zijn zessen zijn.
De medicijnen slaan gelukkig goed aan. Mabyn en Farquhar zijn de dans ontsprongen. In het voorjaar alle honden maar weer eens een reinigingskuurtje geven. 
Maandag 6 februari 2017

Ik weet niet wat er gebeurt met de pupjes, maar ze gaan ineens zo snel in hun ontwikkeling. Ze 'lopen' nu al echt door de werpkist. Ze kijken je af en toe aan en dan denk je 'zie je mij nu al?'. Ik heb het vermoeden dat de oortjes ook beginnen te werken. Lachen, nu ik dit zo schrijf staat dat best wel raar. Oortjes die werken bij een Cairn. Nee hoor grapje, het kan echt dat de oren werken bij een Cairn. Het kost wat meer tijd, maar dan heb je ook iets. 
Dinsdag 7 februari 2017

Mama Dearbhail durft zich nu al wat meer tijd te gunnen om even bij de pupjes weg te gaan. Ze loopt nu ook weer even in de tuin te rennen en ze slaapt ook wel eens weer heerlijk bij ons op de bank. Dan moeten we haar wel verwennen met aaien. Daardoor ontstond wel even een klein probleempje. Mama Dearbhail was niet in de buurt, maar alle pupjes moesten ineens plassen en poepen. Dat is natuurlijk geen probleem, maar normaal is Dearbhail in de buurt om het op te ruimen. Nu dat niet het geval was en alle pupjes heerlijk door de werpkist en door de poep aan het kruipen waren, zat alles ineens onder de poep. Geen probleem! Even de hele werpkist schoonmaken, schone kleedjes en schone knuffels en het leed was weer geleden. 
De geluiden in de werpkist gaan nu ook veranderen. I.p.v. parkietgeluiden, komen er dan ineens andere geluiden. Soms boze brommen als het even niet gaat zoals ze het zelf willen. Soms lijkt het op het koeren van een duif. De pups zijn dan in dromenland en maken geluidjes.
Ze liggen regelmatig nog als JENGA op en over elkaar heen, maar soms liggen ze ook heerlijk alleen op hun rug. Ze moeten dan even uitbuiken van het lekkere eten van Dearbhail.Woensdag 8 februari 2017

Wat zijn ze toch allemaal leuk. Het gaat er nu een beetje op lijken dat ze je gaan herkennen. Waar we nu wel op moeten letten, is dat als de pupjes liggen te slapen en we willen ze optillen, dat we ze eerst even rustig moeten aaien om hen wakker te maken. Het is echt zo sneu als ze ineens van je schrikken. Er komt nu meer besef bij de pupjes en daar zullen we rekening mee moeten houden.
Er ligt nu ook een extra knuffeltje in de werpkist. Dat is een speciaal knuffeltje dat straks met een pupje mee naar zijn nieuwe huis mag. Zo heeft dat pupje straks een bekend knuffeltje met geurtjes van zijn broers, zusje en mama.
 Daar wil ik nu nog even niet aan denken, sorry pupkopers :). Straks is het jullie tijd, nu nog even de onze :). We observeren de pupjes al wel, maar er is nog niet veel over de pupjes te vertellen. De karakertjes zijn nog niet zichtbaar.


Donderdag 9 februari 2017

Er komen momenteel al zoveel geluiden uit de werpkist en als je dan gaat kijken, zie je alles door elkaar lopen. Ja, het is echt al lopen. Af en toe komen er ook al boze grommetjes uit de werpkist. Dan moet je toch even gaan kijken natuurlijk en wat je dan ziet, is zo leuk. Al die kleine bolle pupjes die al zo'n ontdekkingsreis aan het maken zijn. Dearbhail is een supermama. Ze ligt vaak bij de pupjes, ze maakt ze goed schoon, maar 's nachts gaat ze lekker even buiten de werpkist liggen. Ze komt dan ook vaak even om een knuffel vragen. Geeft niets, ze verdiend het!!! 
Vrijdag 10 februari 2017

Zo, vandaag eindelijk weer bijna weekend. Dit weekend ga ik super genieten van alle pupjes en honden. Normaal gesproken ontworm ik de pupjes met twee weken. Omdat veel honden (gelukkig niet allemaal) last van diarree hebben gehad, vond ik het beter om het een weekje uit te stellen. Morgen gaan we het wormenkuurtje geven. Gelukkig weten de pupjes het zelf nog niet :). Gwlithen vindt de pups ook heel leuk. Farquhar trouwens ook. Zij zijn beide vorig jaar bij ons geboren en ik heb zo'n vermoeden dat ze zich dat nog herinneren. Dearbhail vindt het niet altijd leuk als ze komen kijken. Farquhar luistert goed naar Dearbhail. Gwlithen kan af en toe even spelen dat ze dom is. 

  geboortegewicht na 7  dagen na 14 dagen na 21 dagen aangekomen
Reutje Blauw 178 284 408 634 226
Reutje Groen 196 390 558 838 280
Reutje Wit 198 342 534 800 266
Teefje Roze 186 386 554 904 350
Reutje Oranje 228 386 588 918 330
Reutje Zwart 208 366 558 854

296

Klik op het eendje om naar het fotoalbum te gaan

   Zaterdag 11 februari 2017

Heerlijk knuffeldagje gehad met de honden. Vandaag ook weer bezoek gehad voor de pupjes. Er ligt nu een extra speeltje in de werpkist een klein flostouwtje. De wormenkuur is helaas weer een dag uitgesteld :(. De tijden kwamen niet goed uit.  


Zondag 12 februari 2017

Even naar zolder geweest voor nog meer speelgoed. Zo proberen we weer elke keer nieuwe uitdagende dingen in de kist te leggen.

Ja nu was het dus echt zover. DE WORMENKUUR 
TeaganCaoimhinCadyryeithYnyraQuinlanDeargh

Ze vonden het allemaal zalig :)

Maandag 13 februari 2017

De geluiden uit de werpkist worden nu al afwisselender. De parkietjes horen we niet zoveel meer. Andere vogel geluiden nog wel. Brommen en piepen. Soms horen we ook een blaf, maar we zijn er nog niet achter wie het doet. Ze kruipen heerlijk over elkaar heen en als we in de kist gaan kijken dan kijken er af en toe wat kopjes omhoog. Mama Dearbhail geeft nog steeds goed melk. Deze week gaan we ook starten met kleine stukjes vlees


Dinsdag 14 februari 2017

We hebben weer een verbouwing achter de rug :). We hebben de ren waar de pupjes kunnen spelen alvast wat groter gemaakt. Hopelijk kunnen ze daar straks alle zeven lekker in spelen. Het gaan nu echte hondjes worden. Je ziet de hoofdjes veranderen en ze krijgen nu ook al kaken. Daar zitten af en toe al flinke bulten op. De ogen en oren aan nu ook werken. Dus langzaamaan gaan ze nu wennen aan alle geluiden in de huiskamer.
Vandaag zijn de eerste twee pups boven een kilo uitgekomen: Ynyra en Quinlan. 


Woensdag 15 februari 2017

Zo kunnen de pupjes alleen maar drinken bij mama en kruipen door de werpkist, en dan ineen gaat het heel hard. Ze lopen nu al eventjes buiten de werpkist. Ja, echt lopen :) Ze hebben vandaag hun eerste stukje vlees gehad en dat ging voor de eerste keer prima!! Alle pupjes groeien goed. Soms zien we al iets van een karaktertrekje, maar daar kijken we wel doorheen. Het kan zijn dat ze nu last hebben van hun tandjes, ja dan voel je je ook niet zo lekker. 

Donderdag 16 februari 2017

Gisteren hun eerste hapje vlees en nu eten ze al zelf uit de voerbak. Hoe snel gaat dat?
Het gaat voor ons nu ook ontzettend hard. Ze spelen nu al op het grotere kleed. De pups vinden dat wel spannend. We moeten ze ook echt op tijd terug naar de werpkist brengen, want anders zijn ze oververmoeid. 

Vrijdag 17 februari 2017

De pups beginnen nu allemaal tanden te krijgen. Alles is aan het veranderen. De hoofdjes veranderen van vorm, oren worden groter, hopelijk gaan ze goed werken. De pups spelen nu meer met elkaar. Het eten gaat steeds beter. Ze krijgen allemaal vlees van Carnibest en ook geitenmelk. Daar maakte ik dan een papje van, maar ik heb het idee dat ze dat nu al minder lekker vinden. Morgen maar eens uitproberen. 
  geboortegewicht na 7  dagen na 14 dagen na 21 dagen na 28 dagen aangekomen
Reutje Blauw 178 284 408 634 886 252
Reutje Groen 196 390 558 838 1090 252
Reutje Wit 198 342 534 800 1050 250
Teefje Roze 186 386 554 904 1170 266
Reutje Oranje 228 386 588 918 1180 262
Reutje Zwart 208 366 558 854 1150

296 Klik op het eendje om naar het fotoalbum te gaan

Zaterdag 18 februari 2017

Ja, hoor het werkt. Vanmorgen de pups eerst alleen vlees gegeven. Dat was zo op. Daarna de geitenmelk en dat was ook zo op. Zo, dat is verandering één. Vandaag gaan we ook het schuifje uit de werpkist halen. Ze mogen dan ook op het stukje voor de werpkist lopen. Nou, dat is spannend, maar ook heel leuk. 
Voordat het etenstijd is, mogen ze allemaal neer de speelplaats waar ze dan mogen eten. Dat stuk is ruimer. Nu met twee nesten moeten we het anders indelen en dat is wel lastig. Ciardha wil niet altijd dat de pups van Dearbhail in de buurt is en andersom ook zo. Nu maar een eerlijke verdeling maken. Dearbhail is nu ook wat stiller. Het vergt zoveel van haar om al die pupjes eten te geven. Het is goed dat de pupjes nu zelf gaan eten, dan hoeft Dearbhail minder eten te geven. Het gaat ook minder leuk worden voor Dearbhail nu de pups tanden gaan krijgen. Zondag 19 februari 2017

Het speelveld wordt goed gebruikt. Je ziet de ontwikkeling van de pups met stappen vooruit gaan. Ze bewegen beter en meer. Het zelfstandig eten gaat ook beter. Af en toe lijkt het erop dan we al karaktertrekjes zien, maar dan heeft nog zoveel invloeden. De tanden komen door en dat kan pijn doen. Een pup kan dus stil zijn of chagrijnig of veel slapen. We observeren ze al wel, maar dat is absoluut nog niet definitief. 
Maandag 20 februari 2017

Mama Dearbhail gaat nu echt minder bij haar pups liggen om ze eten te geven. Kan het me voorstellen, want de meeste hebben al tandjes. Quinlan heeft nog geen 
tandjes, maar hij is wel lekker aan het knauwen.
We hebben in de puppyren een balanskussen liggen. Een aantal pups loopt er al heel gewoon overheen. De geluiden die ze nu maken variëren heel erg. Van kwakende eenden, naar mauwende katjes en grommende en blaffende hondjes. Waarom zijn ze zo leuk :)
Dinsdag 21 februari 2017

Het eten gaat prima. Met zijn zevenen rond de voertrog en lekker smikkelen. De pups ontsnappen nu regelmatig uit de werpkist en willen dan graag spelen op het speelveld. Dat mogen ze niet zelf doen, dus dan zetten we ze terug in de werpkist. Omdat de werpkist nu anders staat dan bij de andere nesten is het voor ons moeilijker om de pups op tijd op de bak te zetten als ze hun behoefte moeten doen. We hebben het ook een paar dagen bewust niet gedaan. Er waren een paar pups bij die dan ineens niet meer hoefden te plassen en te poepen. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Vooral voor de ontlasting moesten we uitkijken. Omdat ze nu vlees eten, is de ontlasting dikker. Als ze dan niet lekker kunnen poepen, dan heb je kans op een verstopping. En dat willen we niet. 


Woensdag 22 februari 2017

We hebben een spiegel met luikjes gekocht. Nu zetten we af en toe de luikjes open. Er was eerst even een 'huh' moment maar dat was snel over. Vandaag hebben ze volgens mij in de gaten dat het buiten slecht weer is. Ze liggen zo heerlijk te slapen :) Donderdag 23 februari 2017

Ze worden al zo groot! Alleen Quinlan heeft nog geen tandjes, maar hij zit overal op te knauwen. We hebben hondenspeeltjes die je nat kan maken. Die hebben we in de vriezer gelegd en daar zit hij dan heerlijk op te knabbelen. Je merkt echt aan hem dat hij last heeft van zijn tanden. We zijn al aan het kijken hoe de karakters worden, maar daar kunnen we nog niets over zeggen, omdat het nog niet te zien is. :) Ze zijn allemaal vrij gelijkwaardig.


Vrijdag 24 februari 2017

Ze kunnen nu allemaal zo leuk spelen. Ze dagen elkaar uit. Ze grommen, ze blaffen ze doen trek spelletjes en soms zijn ze boos op elkaar. Dat doen ze dan allemaal even en dan krijgen ze wat te eten van Dearbhail of van ons en dan ineens lopen ze allemaal weer terug naar de werpkist. Dan vallen ze één voor één in slaap. 

  geboortegewicht na 7  dagen na 14 dagen na 21 dagen na 28 dagen na 35 dagen aangekomen
Reutje Blauw 178 284 408 634 886 1200 314
Reutje Groen 196 390 558 838 1090 1370 280
Reutje Wit 198 342 534 800 1050 1350 300
Teefje Roze 186 386 554 904 1170 1500 330
Reutje Oranje 228 386 588 918 1180 1500 320
Reutje Zwart 208 366 558 854 1150 1440

290Klik op het eendje om naar het fot0album te gaanKlik op het eendje om naar het fotoalbum te gaan


Zaterdag 25 februari 2017

Dat is zo lekker, dat je dan weekend hebt en dat je dan rustig van de pups kan genieten. Dan kijk je 's morgens in de werpkist en dan zie je dit: 


Je zegt dan goedemorgen en Deargh kijkt je heel vriendelijk aan en dan zie je dat zijn oren al staan. Maar hij blijft je aankijken bij alles wat je zegt. Het lijkt net of hij zegt: "Mijn oren doen het nu en ik begrijp alles wat je zegt".
Elke ochtend als de pups uit de werpkist mogen dan doen we de geleurde bandjes om. Ynyra is geen probleem om te herkennen, net zo als Cadyryeith en Teagan. Dan blijven er nog drie over en zou het gokken worden, maar gelukkig hebben we de nageltjes nog steeds gelakt. Nu wordt het al iets gemakkelijker, want de oren van Deargh staan. Dan hebben we nog Caoimhin en Quinlan. Quinlan heeft hubertusklauwtjes en Caoimhin niet dus dan zijn we eruit. Meestal checken we de gekleurde nageltjes nog of het klopt. Het gebeurde de afgelopen wel eens dat ik de verkeerde bandjes om had gedaan :).
Vandaag ook bericht gehad van de Raad van Beheer. De Chipper komt woensdag 1 maart de pupjes chippen. Dat is weer spannend. 


Zondag 26 februari 2017

Vandaag heb ik oppas geregeld voor de honden, Ed blijft thuis en ik ga een middag op pad. Dat is best wel raar. Normaal ben ik altijd bij de pupjes behalve als ik moet werken. Rowena is er dan bij als het kan. 
De pups hebben 's morgens voordat ik wegging nog wel even een heerlijke wormenkuur gekregen, want dat was alweer twee weken geleden.

Ik was 's avonds later terug dan gepland en ik heb de pupjes best wel gemist. 


Maandag 27 februari 2017

Wat gaat het toch hard! De pups zijn nu ruim vijf weken. Dan gaan er alweer dingen geregeld moeten worden voor de dingen die gedaan moeten worden voor de rest van de tijd. Chipper, enten, dus naar de dierenarts en voor het eerste allemaal in de auto, ze moeten de kamer nog verkennen, als het weer het toe laat dan ook even in het omheinde stukje bij de achterdeur. Helaas laat het weer ons een beetje in de steek, maar het komt vast goed. Dan hebben we een fotoshoot en de levershunt test en natuurlijk de spulletjes voor de pupjes als ze naar hun nieuwe huisje mogen. En dan vergeet ik nog al het papierwerk.
We gaan er langzaam allemaal mee starten en het komt goed, want Rowena helpt goed mee. Planning maken hoe we alles gaan doen en dan kunnen we ook nog mooi van de pus genieten. Ze zijn allemaal echt zo lief. 
Dinsdag 28 februari 2017

Omdat we niet willen dat de pups bang zijn voor onze handen, pakken we ze niet zomaar ineens op (tenzij het echt even nodig is, natuurlijk). We merken nu dat als we praten, dat ze al naar ons gaan kijken en als we dan onze handen uitsteken, dan komen ze daar wel eens naartoe gelopen. We zitten ook bij de pups als ze spelen. Regelmatig klimt er nu een pup bij je en dan moet er gekroeld worden, Dat vind ik helemaal niet erg. Vandaag was ik ook de werpkist aan het schoonmaken en de pups waren aan het spelen. Ineens hoorde ik er één piepen. Het klonk niet dringend dus ik wachtte even af. Ik telde de pups wel, maar ik kwam maar tot zes. Het piepen werd dringender en ineens klonk er toch een beetje paniek in zijn stemmetje. Teagan was achter het hekje terecht gekomen en daar zat hij 'klem'. Hij was achter het kastje langs gekropen en daar had hij een gaatje ontdekt. Ik heb hem begeleid naar het einde met mijn hand en daar heb ik hem even opgepakt en geknuffeld en daarna weer bij zijn broers en zusje gezet. Hij was al helemaal niet meer onder de indruk en volgens mij was hij alles weer vergeten. 


Woensdag 1 maart 2017

Spannende dag vandaag. De chipper komt. 's Morgens alle hondjes nagekeken. Alle papieren klaargelegd. De juiste kleur bandjes bij de juiste hond omgedaan en dan wachten. Eigenlijk moesten de pups hun middagmaal al hebben maar omdat de chipper nog niet geweest was, hebben we daar toch maar even mee gewacht. En dat was maar goed ook, want even later stond de chipper voor de deur. Normaal gesproken zorg ik dan dat alle honden dan buiten zijn, maar ik was te laat. De chipper kwam binnen met zijn spullen. Hij legde zijn spullen op de tafel en zijn koffer op de stoel. Hij wil de eerste de teefjes even checken op hun chipnummer en dan kon alles naar buiten. En toen had Gwlithen ineens een idee: "Ik spring gewoon in die koffer op de stoel." We keken allemaal verbaasd en de chipper had dat nog nooit meegemaakt. Alle grote honden mochten naar buiten en de pupjes werden gechipt en er werd DNA afgenomen. Alle papieren  werden uitgewisseld en zo dat was het chippen. Die dag hebben we de bandjes verder afgelaten i.v.m. de kleine wondjes die ze dan hebben. Na het chippen eten en slapen. Wat een rust. 's Avonds hebben we de pupjes eventjes de woonkamer laten verkennen. Twee vonden het heel spannend en de rest dartelde vrolijk rond. 


Donderdag 2 maart 2017

De pupjes zijn nog een beetje van slag van woensdag. Dan doen we rustig aan. In de middag is Billy met zijn baasjes nog langs geweest. Even een trimbeurtje en natuurlijk ook spelen! 's Avonds kregen we weer bezoek en daar hebben we gelijk gebruik van gemaakt. Ze mochten de woonkamer weer gaan verkennen. Ik bedoel natuurlijk de pupjes. Dat was minder spannend dan de dag ervoor. Ze hebben elk hoekje van de kamer ontdekt. Onder de bank, achter de bank, onder de tafel en natuurlijk ook de keuken.
Vrijdag 3 maart 2017

Zo, nu zijn de pups alweer 6 weken. De tijd vliegt. Alles groeit en bloeit, maar de karaktertjes zijn nog moeilijk te zien. Het is een nestje waar de pups over het algemeen goed met elkaar op kunnen schieten, natuurlijk is er wel eens onenigheid maar dat hoort er ook bij. 
Vandaag ook met Dearbhail naar de arts geweest. Helaas slecht nieuws. Ze moet volgende week onder het mes voor een knieoperatie. Arme Dearbhail. Het voer moet afgebouwd worden, want de melkproductie moet naar beneden, omdat ze volgende week geopereerd moet worden. De pupjes mogen dan niet meer drinken i.v.m. haar medicijnen. We gaan Dearbhail steunen en ervoor zorgen dat ze die laatste periode toch van de pupjes kan genieten. 


  geboorte-gewicht na 7  dagen na 14 dagen na 21 dagen na 28 dagen na 35 dagen

na 42
dagen

aangekomen
Reutje Blauw 178 284 408 634 886 1200 1500 300
Reutje Groen 196 390 558 838 1090 1370 1650 280
Reutje Wit 198 342 534 800 1050 1350 1680 330
Teefje Roze 186 386 554 904 1170 1500 1770 270
Reutje Oranje 228 386 588 918 1180 1500 1810 310
Reutje Zwart 208 366 558 854 1150 1440 1770

330
Zaterdag 4 maart 2017

Een gezellige dag met veel bezoek. Er is flink geknuffeld en gesnoven aan de pupjes. 's Morgens kunnen ze al heel hard roepen, kwaken, blaffen en grommen. Ze willen dan eten, maar ze bedoelen dan eten bij Dearbhail. Hopelijk is het morgen lekker weer, want ze moeten ook een keer naar buiten. 
Zondag 5 maart 2017

Ja hoor, het is vandaag redelijk weer dus naar buiten allemaal. Kennis vond het eigenlijk maar niks. Het lijkt wel of ze pleinvrees heeft, want ze zorgt ervoor dat ze bij een muur of hek in de buurt blijft. De rest loopt lekker te spelen buiten. Zo, weer een stap verder naar het loslaten van de pups. Hoe meer ervaringen ze op gaan doen, hoe beter het is. De omgeving kan nu nog veel opvangen omdat ze hier hun veilige plekje hebben.
Nog één week om de pupjes te observeren. Ze zijn allemaal lief, maar nu nog matchen aan hun baasjes. Maandag 6 maart 2017

Vanmiddag pupbezoek gehad. Ze hebben geknuffeld en genoten van de pups en ze kunnen niet wachten tot het zover is.
Op zondagavond hebben we weer een verbouwing achter de rug. Er staat nu nog één werpkist en de hokjes zijn samengevoegd.
De pups plassen en poepen regelmatig op de bak met houtkorrels. Ze lopen soms echt doelgericht naar toe. Zo knap. We zijn al zo blij met klimaap Gwlithen, maar we krijgen er nog één bij. Ynyra klimt in de hoek waar twee hekken staan al naar boven. Daar ben ik niet blij mee, want dan zou ze zich goed kunnen bezeren. En dat willen we niet. 
Dinsdag 7 maart 2017

Vandaag de start gemaakt al het papierwerk. Spullen voor de shunttest liggen klaar. De andere informatie voor de pupeigenaren gaan we ook aan beginnen, maar dat zit even tegen. Het komt goed.
We lachen ons regelmatig suf om de capriolen die ze soms uithalen., Ze zijn weer naar buiten geweest, want het weer liet het toe, gelukkig.
Wat heeft Dearbhail genoten van het buiten spelen met haar pupjes. Ze kon nu even de leuke moeder zijn en niet de moeder die melk heeft.
De afspraak voor de operatie staat voor vrijdag. We mogen niet te lang wachten. Woensdag 8 maart 2017


Donderdag 9 maart 2017


Vrijdag 10 maart 2017


Zaterdag 11 maart 201712 maart 2017