Puppydagboek Ciardha en Douglas
Fionnchan Ciardha en Splinterhill's Trick or Treat
Dit dagboek wordt bij gehouden door Rowena Slappendel. 

Voor de bevalling

Vrijdag 23 december 2016
We wilden eigenlijk in de kerstvakantie een echo laten maken, maar we konden niet meer wachten. Vrijdag 23 december, vlak voor de kerst, hebben we de echo laten maken. 
We hebben pupjes gezien! Naar schatting zijn er drie of vier pupjes. 
Zondag 8 januari 2017
Ciardha is inmiddels zes ons aangekomen. Ze lijkt geen last te hebben dat ze zwaarder is. Sterker nog, ze lijkt nauwelijks te merken dat ze drachtig is. Uit haar gedrag blijkt niet dat er iets anders aan haar is.
Voor Ciardha is dit haar eerste nestje, dus al haar spieren zijn nog sterk en houden alles strak. Haar zusje is wel duidelijk zwaarder en die heeft er last van dat haar maag de hoeveelheid eten niet aan kan. Dus Ciardha krijgt nu ook drie maaltijden op een dag, samen met Dearbhail, Farquhar en Gwlithen. 


Week 1

 

Donderdag 19 januari 2017
Ciardha was al een aantal dagen niet erg duidelijk. Ze was met enige regelmaat een minuutje onrustig, en de rest van de dag was ze de rust zelve. De bevalling zat eraan te komen, maar Ciardha gaf niet aan dat die er op korte termijn aan zou komen.
Vandaag, 19 januari, zijn wij (Yvonne en Rowena) met haar naar de dierenarts gegaan omdat we het idee hadden dat er iets niet klopte. Daar is er een echo gemaakt, waarop te zien was dat Ciardha sowieso één dood pupje had. Hierna is er gelijk een keizersnede bij haar gedaan om alle pups eruit te halen. De arts en assistenten hebben goed en snel werk verricht. Het dode pupje dat op de echo gelijk was gezien, kwam als eerste ter wereld en deze was inderdaad al dood. Niet lang daarna haalde de dierenarts het volgende pupje naar buiten. Zij werd drooggewreven en was al meteen levendig en piepte. Even later kwam het derde pupje. Deze was nog wel in leven, maar bewoog weinig. Deze had een trage hartslag en ademde ook niet zoals het vorige pupje. Er werd al gewaarschuwd dat dit pupje waarschijnlijk niet zou overleven. Alsnog mochten Ciardha en haar twee pups mee naar huis. Ze zijn tussen 13:00 en 14:00 ter wereld gekomen. 

Ciardha was nog half van de wereld door de narcose. Ik (Rowena) had het tweede pupje, het levendige teefje, bij haar gehouden. Ciardha snapte nog niet wat ze moest doen. Voor haar moet dit een heel vreemde ervaring zijn geweest. Zij had nog nooit kinderen van zichzelf gehad. Nu heeft ze niet eens een bevalling meegemaakt. Zij weet alleen dat ze naar de dierenarts was gegaan, dat ze in de auto terug naar huis zat, en dat er ineens een onbekend, klein levend wezen voor haar wordt gehouden. Ze wist natuurlijk nog niet precies wat ze met haar pupje aan moest. 
Ondertussen probeerde Yvonne voor het derde pupje te zorgen door deze nog te wrijven en te prikkelen in de hoop dat ook zij levendiger werd. Ze heeft nog geprobeerd of Mabyn en Dearbhail konden helpen, omdat die twee een heel goed getraind moederinstinct hebben. Mabyn en Dearbhail moesten niets van het pupje weten, ze hadden er nauwelijks aandacht voor. Zij kregen gelijk, omdat het pupje niet veel later overleed. 

Naarmate Ciardha wakkerder werd, schonk ze meer aandacht aan haar levende dochtertje. Ze hield haar dichtbij, likte haar schoon en zorgde dat ze bij de melk kon. Ciardha werd zelfs zo moederlijk, dat ik water naar haar toe moest brengen. Ze wilde iedere minuut bij haar puppy blijven en kon er geen een missen om zichzelf van water te voorzien. 
De daaropvolgende dagen bleef haar nieuw verkregen moederinstinct ijzersterk. Zo liet ze het pupje niet naar haar toe kruipen, maar ging zij om haar pupje heen liggen. Het enige moment waarop ze opstond, was wanneer ze erg hoge nood had en dit niet langer op kon houden. Eten en drinken moest ik haar aanreiken, want zij wilde haar dochter echt niet verlaten. Meerdere malen heeft Ciardha heel voorzichtig haar pupje in haar bek opgetild om haar ergens anders neer te leggen. Iedere keer dat het kleinste meisje piepte, piepte Ciardha met evenveel gevoel mee. 


Zaterdag 21 januari 2017
Ciardha tijdens Dearbhails bevallingDit was de dag waarop bij Dearbhail de bevalling inzette. Ciardha vond dit maar al te interessant. Haar werpkist en die van haar zusje Dearbhail staan naast elkaar met een hek ertussen. Hier staat een plaat aan vast zodat de zusjes elkaar niet kunnen zien. Tijdens Dearbhails bevalling vond Ciardha dit toch vervelend! Zij wilde meekijken naar wat er gebeurde. Deze gebeurtenis was toch wel groot genoeg om haar eigen pupje alleen in de werpkist te laten. Uiteraard nam Ciardha wel vaak een kijkje bij haar om te zien of alles nog goed met haar ging. Het merendeel van de tijd keek Ciardha door een spleet naar haar zusje of stond ze tegen het hek aan om over de plaat heen te kunnen kijken. Gedurende de nacht moet er een punt zijn gekomen waarop Ciardha in slaap viel, want het werd uiteindelijk toch rustig vanuit haar plekje. 

De volgende dag had Ciardha weer volle aandacht voor haar zusje. Terwijl Dearbhail vermoeid bij haar pupjes lag, ging Ciardha voor diens deur zitten om te staren. Het leek haast alsof ze wilde zeggen "ik heb lekker maar één pupje, dus ik heb meer vrije tijd dan jij". Vanaf dit moment werd Ciardha meer Ciardha in plaats van mama. Ze had er geen moeite meer mee om op te staan voor haar eten en drinken en ze lag vaker buiten de werpkist. Dat had allemaal niet erg geweest als ze nog genoeg melk aanmaakte voor haar pup. Haar melkproductie verminderde tot er slechts met zeer grote moeite een enkele druppel te verkrijgen was. Het pupje had hier niet genoeg aan, waardoor zij nu met de sonde bijgevoed wordt. De pup ziet nog niet in dat we haar hiermee een plezier doen. Zij probeert nog steeds bij Ciardha te drinken, ook al krijgt ze hier waarschijnlijk (zo goed als) geen melk meer van. 

Onderstaand een link naar de foto's van de eerste week (door op het eendje te klikken, wordt het fotoalbum geopend). Op de eerste foto is Ciardha's derde kind, het later overleden pupje, te zien. De rest van de foto's zijn van Ciardha en pupje Geel. Week 2

Maandag 30 januari 2017
Het lijkt alsof teefje Geel pas een paar dagen bij ons is, maar haar visie daarop verschilt met die van ons: ze heeft haar oogjes geopend! Ze is ondertussen al anderhalve week oud en het valt ineens op hoe groot ze al is geworden. Dit is natuurlijk wel een relatieve grootte, omdat ze nog steeds op een hand past. Ze kruipt al een stukje sneller en veel doelbewuster naar mama Ciardha toe. Ook al geeft Ciardha nog steeds geen melk, heeft Geel het melktrappelen nog niet afgeleerd. Daarnaast vindt zowel moeder als dochter het heerlijk om bij elkaar te liggen. Ze liggen lang niet altijd als een typisch moeder-pup duo. Het pupje ligt regelmatig in de buurt van Ciardha's kop. Als Ciardha dan ergens door opkijkt, kruipt Geel meteen een stukje verder. Dan heeft Ciardha geen plek meer om haar hoofd neer te leggen - tenzij ze haar dochter als kussen wil gebruiken. Verder liggen ze ook meer dan eens met de ruggen tegen elkaar. Dit gebeurt meestal als het pupje rustig slaapt en Ciardha als een bolletje tegen haar aan komt liggen.


Woensdag 1 februari 2017
Teefje Geel doet goed haar best om te leren lopen. Met vier pootjes duwt ze haar bijna vijfhonderd gram wegende lijfje omhoog en waggelt ze met moeite in de richting die ze op wil. Met haast iedere stap beweegt ze helemaal naar links of rechts, omdat ze nog aan het leren is hoe ze haar balans kan behouden. Regelmatig valt ze om. Soms gebeurt dat en landt ze nét verkeerd, waardoor ze helemaal omrolt en op haar rug komt te liggen. Dan spartelt ze met haar pootjes en wiebelt ze onbeholpen om weer om te draaien. Geel heeft nu nog de pech dat ze best wel een buikje heeft. Hierdoor ligt ze namelijk best stabiel - dat is geen voordeel als ze om wil rollen. Gelukkig krijgt ze er al handigheid in. Zo ging de derde keer haar al een stuk gemakkelijker af dan de eerste keer. Als het haar echt niet lukt, dan is gelukkig mama Ciardha er nog. Die houdt haar wel in de gaten en neemt een kijkje als er iets mis is.


Donderdag 2 februari 2017
De naam voor pupje Geel is aangevraagd bij de Raad van Beheer en deze is goedgekeurd! De naam van Ciardha's knapperd is Fionnchan Kennis Còig.
Kennis
"Còig" is Keltisch voor "vijf". Dit hebben we achteraan de naam gezegd omdat Kennis behoort tot het vijfde Fionnchannest.
"Kennis" heeft natuurlijk ook een betekenis. Voor ons Nederlanders is het logisch om te gokken dat dit iets als "wijsheid" of "bekende" betekent. Daarentegen is deze naam niet uit onze taal en heeft het niets met onze 'kennis' te maken. De echte betekenis van deze naam is "prachtig".
 

Week 3Die blik van Ciardha aan het begin is echt prachtig. Haar ogen verplaatsen zich met een verveelde blik tussen de camera en mij alsof ze me wilt vragen die camera weg te leggen - of op z'n minst om te vragen wat voor stoms ik dit keer aan het doen ben en of dat nou echt moet. Gelukkig denkt ze al gauw 'het zal wel' en gaat ze weer liggen. 
Over Kennis hoef ik geen commentaar te leveren. Ze is gewoon een schatje. 


Zondag 5 februari 2017
Zoals ook genoemd is in het Puppy Dagboek van Dearbhail, is Ciardha een paar dagen terug ziek geworden. De eerste dag heeft ze weinig tijd gespendeerd bij Kennis in de werpkist, alsof ze de ziekte voor haar op afstand wilde houden. Omdat we geen verbetering zagen in Ciardha's gezondheid, zijn we langs de dierenarts gegaan. Wij hebben medicijnen voor haar meegekregen en de volgende dag leek het gelijk al een stukje beter met haar te gaan. Ik ben ook samen met Ciardha een stukje gaan lopen en dat deed haar zichtbaar goed. Vanwege haar pupje was zij nog niet ver van huis geweest, zodat ze altijd snel terug naar binnen kon. Dat ze nu eens een stukje verder kon lopen, vond zij heel prettig.
Ze ligt weer iets vaker bij Kennis. Het kleinste teefje maakt het goed en met mama Ciardha gaat het ook geleidelijk aan beter. 


Maandag 6 februari 2017
Met grote stappen waggelt Kennis pootje voor pootje door de werpkist. Zij loopt lang niet zo veel als Dearbhails pups - Kennis hoeft nu eenmaal niet naar haar broertjes en zusjes te zoeken - maar ze is het lopen zeker aan het leren. Ze duwt haar buik al hoog van de grond en zet een paar kleine, doelgerichte stappen in de richting die ze op wilt. Erg ver hoeft ze nooit te lopen, omdat ze maar in een kleine werpkist zit. Alsnog zou ze op een nieuwe plaats kunnen komen als ze echt wilde, daarom is er een schuifje in de opening van de werpkist geplaatst. Kennis kan hier niet overheen komen terwijl Ciardha nu met een sprongetje in en uit de werpkist kan. 
Kennis' oortjes beginnen steeds meer vorm te krijgen. In heel haar kopje is meer karakter te zien en vanbinnen ontwikkelt dat zich ook, samen met een sterke eigen wil. Zo bedacht ze tijdens de sondevoeding dat ze geen zin meer in de voeding had. Ze begon te mopperen en zich in allerlei bochten te wringen in een poging om vrij te komen. Ze is weer terug naar de fase waarin ze niet begrijpt dat we haar een plezier doen. Wie nog meer terug in de tijd is gegaan, is haar moeder. Die vindt het weer heel prettig als de waterbak naar haar toe wordt gebracht, zodat zij niet op hoeft te staan. Zeker nu er een schuifje in de deuropening zit, vindt ze het fijn om te kunnen blijven zitten. Om een duidelijk beeld te geven van de afstand die zij af moet leggen om tot haar waterbak te komen: als zij haar kopje uit de werpkist zou steken, naar links kijkt en haar nek strekt, dan raakt haar neus de rand van de waterbak al aan. Deze staat letterlijk naast de deur, zowat tegen de buitenste rand van de werpkist aan. Alsnog is het haar te veel moeite om het sprongetje over het schuifje te maken. Ciardha kan heel duidelijk aangeven wanneer ze drinken wil. Dit doet ze door onafgebroken naar de waterbak te staren. Als ze het idee heeft dat ik het nog steeds niet begrijp, kijkt ze nadrukkelijk tussen mij en de bak heen en terug. Ze doet dit niet alleen als spelletje, ze wil echt niet zelf opstaan. Het is al meerdere malen voorgekomen dat ze de bak bijna leegdronk nadat ik haar die aan had gereikt.  


Woensdag 8 februari 2017
De grote pups Farquhar en Gwlithen zijn ook heel geïnteresseerd in Kennis. Wat trouwens heel interessant is om over na te denken, is dat Kennis zowel hun zusje als hun nichtje is. Douglas is namelijk de vader van zowel Farquhar en Gwlithen als van Kennis. Daarnaast is Ciardha de zus van die twee, waardoor Kennis hun nichtje is.
Farquhar en Gwlithen gaan compleet anders met Kennis om. Gwlithen lijkt wat de omgang betreft op haar vader: ze is vrolijk en enthousiast en ziet alleen een nieuw speelmaatje. Zo geeft ze Kennis duwtjes met haar neus en zoekt ze naar aandacht. Gwlithen wil dolgraag met het kleintje spelen, alleen ze heeft niet door dat een pupje van ongeveer tweeënhalve week oud nog niet half zo veel kan als zij. Farquhar en KennisDit is een wereld van verschil met Farquhar - en zijn gedrag op zich is al bijzonder aangezien hij een reutje is. Farquhar lijkt veel op zijn moeder Mabyn: hij gaat met Kennis om op haar niveau, is zachtjes en rustig, en is heel zorgzaam. Zo heeft hij haar bijvoorbeeld gelikt toen hij aanvoelde dat zij haar behoefte moest doen en gaf hij haar de tijd die zij nodig had om ergens anders te komen. Ciardha tolereert zijn aanwezigheid al vanaf dat Kennis heel jong was, terwijl ze van Gwlithen altijd meer afstand verlangde. Ook al waren die twee toen nog niet in contact geweest met Kennis, bleek Ciardha al te weten hoe ze met het kleine pupje om zouden gaan. Oom Farquhar zal vast en zeker vaker mogen helpen.
 


Donderdag 9 februari 2017
Na Kennis' sondevoeding mocht haar oma Mabyn even langskomen. Mabyn vindt de pups zó leuk, ze krijgt er geen genoeg van. Daarnaast gaat ze ook heel erg goed met hen om. Wanneer Mabyn uitgenodigd wordt om langs te komen bij Kennis, neemt ze die kans met alle plezier aan. Ze komt gelijk in haar moederrol terecht en daagt Kennis uit om te lopen. Dit doet ze door Kennis op een heel lieve manier naar haar toe te lokken. Iedere keer dat het pupje dichtbij komt, zet Mabyn een paar stapjes achteruit. Ook weet Mabyn precies wat haar plaats is, want ze luistert naar mama Ciardha. Als Ciardha vindt dat het genoeg is geweest, dan houdt Mabyn gelijk afstand.
In slechts een paar dagen tijd heeft Kennis zich een stuk verder ontwikkelt. Waar ze kortgeleden nog een doof en blind wezentje was dat alleen op zoek was naar melk, is ze nu een minihondje geworden met ee beginselen van een sterk karakter. Ze is aan het leren dat ze kan spelen en dat die wezens die op haar moeder lijken, best interessant zijn. Ze krijgt een eigen mening, met als resultaat dat ze soms boos aan het brommen is. Helaas voor haar is niemand van haar onder de indruk. Haar brommetje is niet indrukwekkend, het is schattig.
 

Week 4

Vrijdag 10 februari 2017


Zaterdag 11 februari 2017


Zondag 12 februari 2017
Dit was zeker weten niet Kennis' favoriete dag. Ze kreeg namelijk een wormenkuurtje. Bij deze het zichtbare resultaat. 
Kennis wormenkuur


Maandag 13 februari 2017
Wonderbaarlijk genoeg is Ciardha's melkproductie meer op gang gekomen. Een paar dagen geleden, toen Kennis nog iedere zoveel uur sondevoeding kreeg, werd ze gedurende de dag meermalen gewogen en bij een aantal van die wegingen, was iets vreemds aan de hand: ze was namelijk aangekomen. Door de vooronderstelling dat Ciardha geen tot nauwelijks melk had, was het onmogelijk dat Kennis aan was gekomen. Daarentegen gebeurde het vaker dat ze aankwam ofwel niets afviel. Hierdoor is er bij Ciardha even getest of er nog melk uit de tepels kwam, en dit is inderdaad het geval. Om deze reden is Kennis' eetschema wat aangepast. Iedere paar uur krijgt ze een beetje melk met wat vlees aangeboden (het vlees vindt ze wel lekker, de melk laat ze grotendeels staan) en tussendoor drinkt ze bij haar moeder. 

Vandaag was er ook een bijzondere gebeurtenis: ik heb Kennis bij haar halfbroertjes en -zusje gezet! Ciardha en Dearbhail waren allebei buiten aan het spelen en de pups waren alle zeven wakker, dus dit vond ik een mooi moment om hen elkaar even te laten ontmoeten. Onderstaand is te zien wat voor een leuk contact iedereen gelijk had. Het is alsof ze elkaar al vanaf geboorte kennen. Mocht er nog twijfel zijn: Kennis is die heel donkere pup. Woensdag 15 februari 2017
Vandaag heeft Kennis voor het eerst het gewicht van een kilo gehaald! Ze leert al steeds meer en ontdekt graag zelf wat iets is. Zo heeft ze haar neusje in Ciardha's waterbak geduwd, waardoor ze heeft geleerd dat ze daar uit kan drinken. Daarnaast heeft ze een puppydrinkfles waar alleen water uit komt als ze eraan likt. Ook dit heeft ze al uitgeprobeerd. Betreft het vlees dat ze krijg, dit eet ze liever zelf uit het bakje dan dat het haar wordt aangereikt. Kennis doet dit netjes en krijgt er iedere dag een beetje meer handigheid in.


Donderdag 16 februari 2017
Kleine Kennis is niet zo klein meer. Ze is al groot en vindt dat het de hoogste tijd is dat ze de wereld gaat ontdekken... Daarom was ze uit haar ren ontsnapt. Ze kan al een paar dagen een meter uit de werpkist, en daarna komt ze een hoger hekje tegen. Omdat het kleed een beetje opgekruld lag, kon ze deze extra hoogte gebruiken om over het hek heen te klimmen (zie filmpje (3:15)). 
De eerste keer dat ze dit deed, heb ik niet eens gezien. De grote pups Farquhar en Gwlithen waren buiten, en Farquhar was aan het blaffen met een nogal schel blafje. Toen ik ging kijken, bleek dat hij het er niet mee eens was dat Gwlithen over een hekje was gesprongen om bij de pony te kijken. Terwijl ik Gwlithen terughaalde (zij was zich trouwens van geen kwaad bewust), moet Kennis haar na hebben gedaan. Tegen de tijd dat ik terug binnen was, liep die kleine pup namelijk buiten haar hokje. Kennis verkeerde in het gezelschap van oma Mabyn, want die grote meid wist natuurlijk dat Kennis niet mocht ontsnappen. Wat er daarna gebeurde, was erg opvallend. Ciardha keerde terug naar binnen, want die had ook even buiten gespeeld. Zij ging natuurlijk gelijk verbaasd bij haar kindje kijken. Oma Mabyn gromde tegen Ciardha, misschien wel om te zeggen dat die beter op haar pup had moeten letten. Mabyn heeft namelijk nog niet eerder tegen Ciardha gegromd vanwege de pups. Ze heeft er altijd respect voor gehad dat Ciardha de moeder is, en niet zijzelf. 
Kennis had hier niets van begrepen, ze had het niet eens gemerkt. Even later klom ze namelijk gewoon weer over het hekje heen (ook tijdens het filmpje (0:26), maar deze keer wordt haar klimactie grotendeels verborgen door Ciardha en Dearbhail die voor de camera staan). 

 

Week 5

Vrijdag 17 februari 2017
Er is nu geen twijfel meer over Kennis' gebit: de eerste tandjes zijn gevoeld! Sinds een paar dagen terug werden er bobbels voelbaar in haar mondje. Deze groeiden groter tot aan dit moment, want nu zijn de eerste tandjes eindelijk doorgebroken. Het zal niet lang meer duren voordat ze met deze scherpe tandjes overal in zal proberen te knauwen - inclusief in haar halfbroers en -zus en haar moeder. Maar met een beetje geluk zal dit meevallen, of zal ze ervoor kiezen om voornamelijk op de knauwspeeltjes te knabbelen.

Tijdens de fotoshoot wilde Kennis natuurlijk niet netjes poseren. De omgeving was veel interessanter! 


Afgelopen weken is Kennis erg hard gegroeid. Het is vaak met de dag te zien dat ze veranderd. Zeker over een 'lange' periode is het verschil groot. Daarom staan hieronder twee foto's naast elkaar ter vergelijk. De eerste foto komt uit week 1, en de tweede foto is gemaakt tijdens dezelfde fotoshoot als bovenstaand filmpje. 
Kennis week 1Kennis week 4


Zaterdag 18 februari 2017
Leuke Kennis is niet bepaald de liefste. Ze hangt graag tegen de opening om te mopperen dat ze eruit wil. Ze bromt meer dan eens als ze op wordt getild en wanneer ze bij haar halfbroers en halfzus is, dan is ze pas echt bezig. Ze pakt staarten beet en zorgt dat de eigenaar ervan niet weg kan, ze trekt aan oortjes en pakt anderen zó in hun vacht beet.
Gelukkig is er hoop dat ze niet zo erg zal blijven. Wij zullen haar corrigeren als ze iets echt ergs doet en we mogen erop vertrouwen dat sowieso tante Dearbhail maar vooral oma Mabyn gaat vertellen wat wel en niet mag. Op mama Ciardha hoeven we misschien niet zo veel te rekenen, want soms lijkt het erop dat ze Kennis uitdaagt om zo te doen. Zo heeft Ciardha een keer op een halve meter afstand voor het hekje gezeten en is ze gaan staren en staren terwijl Kennis piepend probeerde te ontsnappen.
Verder zullen de andere pups ook meehelpen om Kennis op te voeden. Vooral de oudste, Teagan, en het teefje Ynyra kunnen duidelijk vertellen wat ze wel en niet prettig vinden. 
Uiteindelijk is het een ander geworden die Kennis stevig terug heeft gepakt: de jongste Deargh. Maandag 20 februari 2017
De hoeveelheid energie die Kennis heeft, is niet normaal. Ze is onvermoeibaar en heel actief. Wanneer ze wakker wordt gemaakt om te eten met haar halfbroertjes en -halfzusje, is ze al gauw klaarwakker. Ze begint veel te eten - echt veel, soms lijkt het net alsof ze de halve bak zelf leeg eet (en natuurlijk is ze wel eens zo brutaal om ondertussen in de bak te staan, zodat de rest er moeilijker bij kan). Tegen de tijd dat Dearbhails kinderen vermoeid gaan liggen om te slapen, loopt Kennis nog altijd vrolijk rond. Ze gaat alle andere pups af, ofwel om te checken of ze wakker zijn, ofwel om te proberen hen wakker te maken. Meestal lukt het haar niet om dat doel te volbrengen, omdat wij Dearbhails pups dan terug in hun werpkist leggen zodat ze rustig kunnen slapen. Ondertussen krioelt Kennis nog lekker rond op het gezamenlijke terrein. Meestal loopt ze rond en altijd vindt ze wel iets leuks - meestal is dat iets wat ze niet mag hebben, zoals een keukenrol die zij dan lekker uit wil rollen...
Een nog veel beter voorbeeld van haar eindeloze enthousiasme kwam gisteren voorbij. Oom Farquhar kwam heel lief vragen of hij even met een pupje mocht spelen, en dat mocht hij ook. Hij kreeg de kans om met Kennis te spelen zonder dat andere pups of de moeders hem kwamen storen. Farquhar paste zich natuurlijk aan aan Kennis' niveau. En dat niveau was voor een pup best actief. Kennis sprong en rende en rolde allerlei kanten op terwijl de volle aandacht kreeg van haar oom. Ze zwaaide met al haar pootjes en dit deed ze zo snel, dat het moeilijk werd om te bepalen waar welke poot nou eigenlijk was. 
Yvonne heeft ook de vergelijking gemaakt dat Kennis zich gedraagt als een soort opwindautootje, en daar lijkt het inderdaad op. Kennis kijkt welke kant ze op wil gaan en schiet er ineens vandoor in die richting (of net in een andere richting, als ze met haar hoofd een andere richting op keek. Ze gaat naar waar haar poten haar brengen). Dan verliest ze haar snelheid en kijkt ze weer rond om te bepalen waar ze nu heen gaan. Vaak gaat dit geleidelijk in elkaar over, maar op andere momenten helemaal niet. Bijvoorbeeld als ze een kant op racet en tegen iets of iemand aanbotst. Dan zet ze een stapje achteruit en draait ze zich om, zodat ze weer opnieuw kan kiezen waar ze dit keer naartoe wil gaan. 


Woensdag 22 februari 2017
Vraagstuk: passen de volgende twee woorden bij elkaar? "Kennis" en "koppig". 
Het antwoord wordt gegeven in de vorm van een waargebeurd verhaaltje! 
Kennis (en haar halfbroertjes en -zusje) hadden net heerlijk gegeten en ik kon aan haar zien dat ze moest plassen of drukken. Daarom zette ik haar op de bak, zodat ze het daar netjes kon doen. Kennis waggelde over de rand heen en liep weg van de bak. Ik zette haar terug op de bak. Kennis stapte over de rand heen en liep weg van de bak. Ik zette haar terug op de bak. Kennis had er geen zin in en liep weg van de bak. Ik zette haar terug op de bak. Kennis wilde niet luisteren en liep weg van de bak. Ik zette haar terug op de bak. Kennis stapte over de rand heen en liep weg van de bak. Ze kon het niet lang meer ophouden. Ik zette haar terug op de bak. Kennis hield het niet langer vol om te lopen en bleef netjes op de bak. 

Het is niet onwaarschijnlijk dat Kennis haar eigenzinnige karakter van haar moeder heeft gekregen. Er ligt een lekker matrasje in de grote ren (waar in theorie alleen de moederhonden kunnen komen). Vaak ligt Ciardha en/of Dearbhail hier heerlijk op naar de pups te kijken. Dit keer stond het matras rechtop omdat het kleed ervan nog in de wasmachine zat. Nadat deze schoon was, heb ik het matras opgemaakt. Ik leg het kleed eroverheen en in dezelfde seconde springt Ciardha erop. 

Kennis krijgt al meer kracht in haar kaakjes. Het is hierdoor niet meer zo prettig als zij op vingers bijt. Ze ligt al regelmatig buiten de werpkist op het kleed. Ook dipt ze haar neus wel eens in Ciardha's waterbak om wat te drinken. 


Donderdag 25 februari 2017
Kennis is alweer vijf weken oud! Ter ere hiervan staat hieronder een link naar een nieuw fotoalbum. 
 

Week 6

Vrijdag 24 februari 2017
Kennis' nageltjes zijn weer netjes geknipt. Nu zal ze minder snel ergens achter blijven haken - totdat ze weer bij zijn gegroeid, uiteraard. 
Hierna wilde ze lekker gaan liggen. Ik was bij haar gaan zitten en zij kwam lief op schoot gekropen. Ze kroop verder en verder, en ik dacht dat ze op de kast achter me was geklommen. Het bleek al gauw dat ze ergens anders was gaan zitten. Ze bleef heel netjes zitten. Zo netjes zelfs dat ik (heel voorzichtig, uiteraard) op kon staan. Maandag 27 februari 2017
Kennis kan al veel meer dan ze zou horen te kunnen op deze leeftijd. Hoewel ze pas vijf weken oud is, blijkt dat niet uit haar gedrag. Ze is nog steeds onvermoeibaar. Ze speelt vaak door nadat Dearbhails kinderen in slaap zijn gevallen en ze wordt vaker wakker om aandacht op te eisen. Als ze speelt, speelt ze heel actief. Ze springt van de ene plek naar de ander, ze rent en hupt alle kanten op en rolt met de grote hond over de grond. Ze heeft een klein speeltunneltje drie keer over het speelplaatsje heen gesleept en ze kan al een balletje oppakken. Dit balletje is even groot als haar kopje! En toch heeft ze hem al een paar keer opgepakt. Kennis heeft zichzelf ook al aangeleerd om daadwerkelijk te springen. Eerst klom ze over de opening in het hekje heen, en nu doet ze dat echt met een sprong. Het is net alsof ze al een jaar oud is en toevallig heel klein is. 
Dit over het hekje springen kan ze hebben geleerd doordat ze heeft gezien hoe de grote honden dat doen. Het is logisch om te bedenken dat Kennis goed is in imiteren, omdat ze ook al iets heel anders heeft geprobeerd. Ze ziet hoe de zes pups naar Dearbhail toe lopen, onder haar gaan liggen om melk te drinken. Na een paar dagen, begon Kennis dit ook te proberen. Het is haar een keer gelukt om bij een van Dearbhails tepels te komen! Of ze ook daadwerkelijk melk heeft gekregen, weet ik niet. Dearbhail was te snel doorgelopen. 


Woensdag 1 maart 2017
De chipper is langsgeweest. Al oudste pup mocht Kennis als eerste. Daar werd ze niet bepaald vrolijk van. Zij moest een keertje piepen toen de chip werd gezet. Daarna was ze ineens moe. Haar halfbroers kwamen aan de andere kant van het hekje staan om te onderzoeken wat er zojuist was gebeurd. Kennis had daar weinig behoefte aan. 


Donderdag 2 maart 2017
Klik op de afbeelding van het eendje om het fotoalbum van Ciardha & Kennis van week 6 te zien.  

Week 7

Vrijdag 3 maart 2017
Ciardha en Kennis kunnen heerlijk met elkaar spelen. Haast iedere dag komt Ciardha voor het hekje staan en staart ze Kennis aan als teken dat ze haar wil hebben. Wanneer Kennis dan bij Ciardha wordt gelaten, hebben ze allebei het grootste plezier. Ze spelen heerlijk met elkaar en kunnen dit ook lang volhouden. Dit kan voor hen allebei het leukste moment van de dag zijn. 
Zondag 5 maart 2017
Niet één maar twee kleine oortjes staan rechtop bij het donkere pupje. Gisteren leek het ene oortje al rechtop te staan, maar dit was lastig te zien omdat Kennis zo beweeglijk is. Nu allebei de oortjes rechtop staan, ziet ze er gelijk heel anders uit. 's Middags mochten Kennis en de andere pups even buiten spelen. Ik had verwacht dat Kennis stoer zou zijn en tevreden rond zou lopen op het onbekende terrein, maar niets bleek minder waar te zijn. Zij was erg terughoudend en voorzichtig, zelfs wat angstig. 


Maandag 6 maart 2017
Kennis mocht nogmaals met haar halfbroertjes en -zusje buiten spelen. Ze dacht nog steeds hetzelfde over de nieuwe omgeving. Ik heb haar uiteindelijk opgetild en rustig naar buiten toe gebracht. Daar ben ik erg langzaam op de grond gaan zitten en heb de pup op schoot gezet. Na een aantal minuten probeerde ze voorzichtig om op de grond te komen, en daar kwam ze ook terecht. Ze bevond zich voornamelijk bij een wand of bij een mens, waar ze zich veiliger voelde dan midden op een open pleintje. Daarentegen heeft ze wel eens over het open terrein gelopen. 

Later die dag kon ze binnen haar energie kwijt. 
Donderdag 9 maart 2017
Het was tijd voor Kennis om geënt te worden. Samen met drie halfbroertjes moest ze in een bench (de andere drie pups gingen in een andere bench) en ging ze mee in de auto. Na een paar minuten te hebben gereden, klonk er vanuit een van de benches gemopper en een zachte, lage grom. De verantwoordelijk: een heel donkere vlek. Dat kan alleen Kennis zijn geweest. Even later barstte de ruzie echt even los. Dit duurde nog geen twee tellen en de rest van de reis verliep rustig. 
Bij de dierenarts aangekomen mocht Kennis als oudste als eerst op de tafel. Dat vond ze erg spannend. Ze heeft geen kik gegeven toen ze de enting kreeg. Volgens mij vond ze het wel prettig dat ze daarna terug mocht naar de veilige omgeving van de bench. 
 

Week 8

Zaterdag 11 maart 2017
Tot aan deze dag was het eigenlijk nooit zeker of Kennis moe kon worden. Ze was regelmatig het langst bezig en ze was vaak de actiefste. Aan het eind van de middag wilde Ciardha even heel graag met haar dochtertje spelen, dus dat mocht ze natuurlijk ook. Kennis speelde even enthousiast mee. Ze rolden samen, stoeiden en renden door de puppyren heen. Kennis rende door de kleine tunnel en Ciardha keek haar achterna: waar was ze nou? Kennis kwam bij Ciardha om haar uit te dagen en Ciardha stoeide lief met haar. Dan sprong Kennis weer weg en raasde ze naar het krukje. Zij is nog net klein genoeg om eronder te passen, dus daar maakt ze graag gebruik van. Ze kruipt zo snel als ze kan onder het krukje en draait dan om. Ze steekt net haar kopje of in ieder geval haar neusje eronderuit zodat ze uitdagend naar haar moeder kan kijken. Ciardha gaat klaarstaan en blaft een keer. Dan raast Kennis snel onder de kruk vandaan, zo snel dat hij een stuk omhoog komt, en sprint ze op Ciardha af. Vrolijk spelen ze samen verder en Ciardha pakt opgewekt allerlei speeltjes op die in het plaatsje liggen. Als Kennis deze eerst niet leuk vond, maakte Ciardha haar er nu wel geïnteresseerd in. Ze blijven al deze dingen herhalen in willekeurige volgorde en minutenlang lijkt er geen eind aan te komen. Er is geen vermoeidheid te zien, er worden geen pauzes ingelast, ze blijven even actief. Plots zakt Kennis neer op de grond en zelfs Ciardha krijgt er geen beweging meer in. Het pupje was in een diepe slaap gevallen nadat ze bijna een uur wild had gespeeld.

De afbeelding van een fototoestel hieronder is een link naar een fotoalbum met afbeeldingen waarop Ciardha en Kennis samen aan het spelen zijn. Dinsdag 14 maart 2017
Het was weer een spannende dag. Kennis heeft (samen met de andere pups) een reisje gehad naar Utrecht. Hier is ze getest op de levershunt. Dit is een afwijking bij de lever, waarbij er een ader om de lever heen loopt waardoor het bloed niet gezuiverd wordt. Gelukkig luidt het resultaat dat Kennis geen levershunt heeft. 


Donderdag 16 maart 2017
In de ochtend heeft Yvonne ontdekt da er een vreemd bolletje op Kennis' buik zit. Het zit op de plaats van de navel, maar we vonden het allebei vreemd dat het ineens is gekomen. Dit bolletje hebben we nog nooit eerder gezien of gevoeld. Voor de zekerheid zijn we 's avonds langs de dierenarts gegaan. Het bolletje is inderdaad een navelbreukje en voor een pup is het niet ongewoon dat hij eerst niet te voelen was en nu wel. Een navelbreuk is een klein gaatje in de buikwand. Hier zit wel vel overheen, dus er is geen gat te zien. In het begin is het lichaam zo klein dat dit meestal niet te merken is, als dit het geval is. Kennis heeft nu blijkbaar een grootte bereikt waarop het wel te merken is. Iets (dit kan vet zijn, maar ook een stukje darm) zakt een stukje door het gaatje in de buikwand heen. Hierdoor lijkt het alsof er een bolletje op de plek van de navel zit. Dit is nog wat soepel en kan 'ingeduwd' worden, oftewel teruggeduwd worden in de buik. Daarentegen komt het weer naar buiten zodra het los wordt gelaten. Omdat Kennis nog jong is, gaat dit redelijk makkelijk. Zodra ze ouder wordt, zal het bolletje vastgroeien aan de buitenkant. Dit heeft geen gevolgen voor haar gezondheid. 

Het fotoalbum van week 8: 


 

Onder andere door de ongewone manier dat dit nest is verlopen, namelijk met een keizersnede waarbij twee van de drie pups het niet hebben overleefd, is er besloten dat Kennis bij ons mag blijven. Ze zal ook Kennis blijven heten en hier luistert ze al redelijk naar.