Puppydagboek Mabyn en Douglas

 

Voor de bevalling


Op donderdag 16 juni hebben we een echo laten maken. We weten het nu zeker: Mabyn en Douglas krijgen pupjes.
Op de echo hebben we veel beweeglijke pupjes gezien, zo mooi om te zien!


Reutje Grijs was weer zelf uit de werpkist gekropen. Hij bleef daar even liggen en daarna kroop hij weer rustig aan de werpkist in. Daar ging hij gelijk stoeien met al de wilde dieren, zoals de beer en de olifant. Hij is nu ook de eerste die langzaamaan gaat proberen te lopen. Reutje Groen is ook al voorzichtig bezig. Alle pupjes groeien goed en het bijvoeren wordt minder. 
Zoals jullie misschien wel weten, blijft het teefje bij ons. We krijgen het nu wat rustiger omdat de kleintjes minder vaak bijgevoerd hoeven te worden. Nu gaan we de aandacht ook wat meer verdelen. Ons meisje krijgt de naam Gwlithen, betekenis "dauwdropje". We hebben ook besloten om Reutje Geel bij ons te houden. Ons superhondje mag de naam Farquhar dragen, waarvan de betekenis "one especially dear; strong man" is. Nu zullen er misschien mensen zijn die zich afvragen waarom het reutje ook blijft. Farquhar blijft bij ons om dat hij met een handicap is geboren. We weten dit al vanaf de geboorte, maar we wilden ook kijken of hij wel zou groeien en of hij sterk genoeg zou zijn. Nou, hij is het allemaal! We houden Farquhar zelf omdat dit reutje met drie krachtige pootjes is geboren. Het vierde pootje is niet volgroeid en dat zal ook niet gaan gebeuren. Het is een vechter en een schat van een hondje. Wij zijn blij dat we ze allebei kunnen houden. Vrijdag 22 juli 2016

Heerlijk, mijn eerste vakantiedag. Nog meer genieten van de pupjes. Doe ik nu echt extra! Alle pupjes worden heerlijk geknuffeld. De kleintjes blijven wel goed onze aandacht houden, maar we gaan ze nu toch wat meer zien als 'normale' pupjes i.p.v. zorgenkindjes. Omdat ik nu meer tijd heb om gewoon even bij de pupjes te gaan zitten, zie ik nu wel meer situaties waar ik flink om kan lachen. Reutje Grijs kruipt graag op of onder de olifant. Als hij wil drinken, dendert hij echt over zijn broers en zus heen. Hij zal en moet die speciale tepel hebben. Eigenlijk past die olifantenknuffel wel bij hem :).
Reutje Blauw is ook een speciaal geval. Wel een knuffelkontje als hij het wil. Wil hij niet, dan vertelt hij dat ook wel even. Teefje Gwlithen is een lekkere bolle meid, die ineens vaak naar me toe kruipt als ik bij de pupjes zit. Daar gaan we ook nog leuke avonturen mee beleven. Reutje Groen is een pientere. Komt hij niet via de voorkant bij een tepel, dan gaat hij toch via de onderkant of achterkant. Reutje Farquhar gaat nu ook flink drinken bij mama. Vanmiddag liet hij toch echt niet toe dat zijn broertje zijn tepel afpikte. Ach, dit is natuurlijk allemaal wel leuk, maar het zijn allemaal nog maar moment opnamen. Alles is nog mogelijk. Ze zijn nog niet eens twee weken oud.

We hebben nog een nieuwtje! Reutje Grijs had vanmorgen één oogje open. Vanmiddag had hij ze allebei open. Zo'n kopje verandert dan wel ineens veel. Vandaag ook een heel mooie dag voor de reutjes Groen en Geel. Ze hebben vandaag alleen maar bij Mabyn gegeten en ze zijn goed aangekomen!! Reutje Geel was voor de nacht 4 gram afgevallen dus die hebben we voor de nacht nog even wel wat bijgevoerd. Zaterdag 23 juli 2016

    dag 1 dag 7 dag 14  
1.  Reutje Groen 106 260 452 192 gram aangekomen
2.  Reutje Geel 124 274 430 156 gram aangekomen
3.  Teefje Wit 216 462 692 230 gram aangekomen
4.  Reutje Grijs 254 532 766 234 gram aangekomen
5.  Reutje Blauw 186 426 648 222 gram aangekomen


Vannacht heb ik de kleintjes nog even gewogen om te kijken dat het goed ging. En het was goed!! Ik had Reutje Groen gewogen en ik knuffelde nog even met hem. Ik was nog een beetje slaperig en ineens was ik wakker! Hij keek mij ineens aan met twee heel lieve oogjes. Dat gaat snel. 's Morgens de kleintjes weer gewogen en het gaat nog goed. Ze komen aan :). Ook vanmorgen was ik heel verbaasd. Reutje Geel keek mij ineens aan. Jeetje, dat gaat snel. Nu werd ik toch wel nieuwsgierig naar Gwlithen en Reutje Blauw. JA, allemaal hebben ze hun ogen open. Wat gaat dat toch snel!! Twee weekjes oud en ze kijken allemaal heel wijs de wereld al in. 

Vandaag zouden ze normaal gesproken hun eerste ontwormingskuurtje krijgen, maar dat hebben we even uitgesteld naar maandag. Dan hebben de twee kleinsten nog even de tijd om verder rustig aan te komen van de moedermelk van Mabyn. Vandaag een drukke dag geweest voor Mabyn en de pupjes. Vanmorgen en vanavond is er speciaal bezoek geweest. Nou, Mabyn vond het geen probleem. Ze verwelkomde de bezoekers met een vrolijk kwispelend staartje. De pupjes nog even tussendoor melk geven was helemaal geen probleem.

Reutje Groen heeft een nieuwe bijnaam: 'Tuxedo'. Hij heeft een wit vlekje op zijn borst en dat lijkt net een stropdas. 

 


Album Pups Mabyn 9 juli 2016 week 2


 

Week 3


Zondag 24 juli 2016

En dan ineens worden het toch al hondjes. De eerste weken komen er geluiden uit de werpkist waarvan je dan denk dat zijn parkieten! Je geniet dan van de pupjes en je observeert ze goed. Dan worden ze in één week tijd ineens 2x zo zwaar. In de 2e week gaan langzaam de oren en ogen open en dan ineens komen er blafjes uit de werpkist. Vandaag kwam er ook al een grommetje uit :). Alle vijf de pupjes zijn zo verandert nu de ogen open zijn. Ze doen allemaal al pogingen om af en toe een stapje te lopen. Mabyn heeft het nu al een beetje zwaar met 5 pupjes, waarvan er drie aardig aan de maat zijn.  Eke moment bij de werpkist is met volle tuigen genieten. Elk pupje heeft nu al zijn eigen bijzonderheden en rare eigenschappen. Maakt totaal niets uit. We vinden alle pupjes even uniek.Maandag 25 juli 2016

Ze groeien zo ontzettend hard nu. Allemaal zijn ze heel flink aan het oefenen om te gaan lopen en dat gaat al heel goed! Na de oefeningen zijn ze ook wel moe en gaan dan lekker slapen. Er 'ontsnappen' er steeds meer uit de werpkist. Geeft niks. Alle andere honden zijn lief voor elkaar. Burdy, Ciardha, Dearbhail en Douglas komen ook vaak even kijken. Ze gaan alleen maar kijken als het mag van Mabyn, anders nemen ze afstand.
Vandaag een spannende dag voor de pupjes. Vandaag gaat er voor het eerst ontwormd worden! Gaan ze dat lekker vinden of niet? Eerst even Drontal bij de dierenarts gehaald. Ik wilde ook gelijk dierenpaspoorten meenemen, maar dat gaat niet meer omdat de gegevens helemaal verwerkt moeten worden. 
We hebben ook foto's gemaakt dat de pupjes hun wormenkuur krijgen. 

Reutje Groen: Hij mocht als eerste. Hij was er niet blij mee :).
Reutje Groen na de wormenkuur


Reutje Geel: Toch wel klein dat je iets kleiner bent, dan krijg je de minste hoeveelheid.
Reutje Geel na wormenkuur


Teefje Wit: Het lijkt net of ze lacht, maar dat doet ze echt niet hoor.
Teefje Wit na wormenkuur


Reutje Grijs: Ja als je de zwaarste bent, krijg je het meest. Hij ondergaat het gelaten.
Reutje Grijs na wormenkuur


Reutje Blauw: Hiervan hadden we de meeste weerstand verwacht, maar hij ondergaat het heel netjes.
Reutje Blauw na wormenkuur


Farquhar heeft het nu wel weer wat moeilijker. Het lopen kost hem extra energie en ook het 'verdedigen' van zijn tepel kost hem extra energie. Geeft niets, we helpen hem dan even door iets bij te voeren. Het is zo'n vechter!!
Dinsdag 26 juli 2016

Vanmorgen werd ik wakker om dat er een pupje lag te piepen. Ik zag Mabyn naast de werpkist liggen dus ik ben maar gaan kijken. Mabyn lag daar met Farquhar. Hij lag net wel/net niet op het matras. Even een duwtje en hij was weer stil :) en hij lag heerlijk bij zijn mama. Mabyn krijgt nu vijf keer per dag een portie eten. Normaal kreeg ze 160 gram vlees op een dag en nu zit ze al op 800 gram. We geven het nu in kleinere porties, dat is fijner voor Mabyn. 

Nu schiet mij ook iets te binnen, maar daar heb ik even tijd voor nodig. Pupkopers komen ook met vragen en dat vind ik eigenlijk ook heel belangrijke vragen. Het is ook al zo goed dat ze nu al over dingen aan het nadenken zijn. Hoe beter je voorbereid bent, hoe beter je het pupje door de pupjes- en pubertijd heen kan helpen. Omdat wij nu zelf ook pupjes houden, ga ik zelf ook het boek van Peter Beekman weer even doorlezen, "Spelenderwijs opvoeden van uw pup". Even mijn geheugen opfrissen. 

Vanmorgen hadden we ook weer zo'n mooi moment. Farquhar is nu ook aan het proberen te lopen. Vanmorgen leek het net alsof zijn broers en zusje hem aan het helpen waren. Ze gaven hem regelmatig een steuntje of een duwtje. Zou dat echt zo zijn, of zouden wij dat willen zien?
Woensdag 27 juli 2016

De dag begon rommelig. Mabyn was onrustig en de pupjes ook. Daar gaat je planning dan :) . Vanmorgen gelijk de werpkist maar schoongemaakt want dat geeft Mabyn altijd rust. Ze heeft ook wel gelijk hoor. De pupjes plassen nu meer en Mabyn is er ook niet altijd bij om alles op te ruimen. Nadat de werpkist schoon gemaakt was, kwam er wat rust. Daarna Mabyn even uitgelaten en Farquhar eten gegeven. Hij groeit wel, maar hij blijft toch iets achter. Maar het is zo'n schat! Net zo als zijn broers en zus hoor. Ze gaan nu al echt meer lopen. Tijdens het schoonmaken hadden de drie grootsten al een flinke wandeling gemaakt naar de andere kant van de kamer. Dat vonden ze heel spannend want dat was de tegelvloer en dat is toch weer anders. Vandaag was er ook een reutje eigenwijs. Hij was uit de werpkist gekropen. Mabyn lag er ook buiten. Mabyn ging naar binnen, maar het reutje bleef buiten. Flink piepen, zo erg dat zus Dearbhail en papa Douglas kwamen kijken. Ik heb alles zijn gang laten gaan. Het reutje was nog steeds eigenwijs en ineens was hij weer binnen. En echt waar: hij was binnen, plofte tussen de andere in en sliep! Dat was weer een spannend avontuur. 


Donderdag 28 juli 2016

Zo, we gaan weer de volgende fase in. De pupjes willen nu zelf regelmatig op onderzoek uit. Ze plassen meer en Mabyn kan het niet allemaal meer opruimen. Als ze buiten de werpkist gaan, dan plassen ze vaak op het matras. We zijn daar al op voorbereid hoor, er zit een onderzeiltje over het matras.
Het wordt tijd voor een nieuwe inrichting. Matrasje weg en daarvoor in de plaats een opstapje. Naast het opstapje komt een bak te staan met kattengrit, waar de pupjes in kunnen plassen. Normaal deden we kranten wegleggen, maar dat willen we nu even niet. Onze kleine Farquhar heeft een stevige ondergrond nodig. We leggen nu even vetbedden neer. De pupjes vinden de verandering wel raar en blijven even liever in de werpkist. Tegen de avond durfde de eerste het erop te wagen en verliet de werpkist. Morgen zal het alweer gewend zijn.  Met de pupjes gaat het verder goed. We hebben een pupje wat al één kilo weegt. Er wordt al flink gegromd en geblaft in de werpkist. Lopen gaat ook al beter. Ondeugend kijken kunnen ze allemaal :). Morgen wordt een spannende dag voor Farquhar. Morgen zijn eerste afspraak bij de fysio. Alle hulp voor Farquhar is welkom. Als wij zo tips kunnen krijgen hoe wij hem kunnen helpen, dan zijn we superblij. Het is een fijn nestje met jonge hondjes. Vrijdag 29 juli 2016

Mabyn liggend op Yvonne's rugDe pupjes groeien als kool! En ze ontwikkelen ook zo leuk. Vaak ga ik voor de werpkist op de grond liggen om naar de pupjes te kijken. Normaal komt Mabyn dan naast me zitten en gaan we samen kijken. Vandaag ging dat anders, ze kwam niet gelijk bij me zitten. Ik bleef toch liggen, want naar de pupjes kijken is leuk. Ineens voelde ik twee pootjes op mijn rug en daarna kwamen de andere twee erbij. Mabyn ging op mijn rug zitten en zo kon zij goed in de werpkist kijken. Later ging ze zelfs heerlijk liggen. Wat een meid is het toch :).

We zijn ook met Farquhar naar de fysio geweest. Beweging gaan we niet krijgen in dat pootje. Hij kan het ook niet als steunpootje gaan gebruiken. We gaan een tuigje voor hem maken om hem een klein beetje te helpen om zijn evenwicht te gaan vinden met lopen. We willen graag dat hij ook pup kan zijn en dat hij ook alle fases van de pupontwikkeling en ontdekking mee gaat maken. Hij moet ook kunnen spelen met zijn broers en zus. Om hem die ruimte te geven en het verschil tussen hem en de andere pupjes niet te groot te laten worden, gaan we hem dus met een tuigje begeleiden. De fysio was ook helemaal weg van dit sterke pupje. Ook zij zegt dat hij straks op drie poten kan lopen, natuurlijk wel aangepast want hij kan geen grote wandelingen maken. Volgende week komt ze Farquhar observeren in het nest om zo te kijken of we hem verder kunnen helpen. Ik vind dit zo fijn dat we samen kunnen werken voor Farquhar. Corinne Somers van Somersdierfysiotherapie, super bedankt.

's Avonds hebben we ook weer puppybezoek gehad. We hebben een hele tijd op de grond bij de werpkist gezeten en genoten van Mabyn en haar pupjes. Soms sliepen en ze soms waren aan het spelen. O ja, we hebben ze ook heerlijk geknuffeld. Dearbhail vond het ook wel gezellig en in een onbewaakd ogenblik lag zij in de werpkist. Ze ging alles even in de werpkist leggen zoals zij dat wilde. Kleedje weg trappen en dat soort dingen. Mabyn was het er niet mee eens natuurlijk.Zaterdag 30 juli 2016

Mabyn is gisteravond geschrokken van een kat die ineens liep te gillen. Niet alleen Mabyn hoor, ik schrok ook. Vanmorgen was Mabyn weer onrustig, ik snapte er eerst niets van en ik dacht dat ze naar buiten moest. Buiten liep ze ook te draaien en te blaffen. Ineens hoorde ik een knal. Ze waren ergens in de buurt aan het jagen. Mabyn haat dat geluid. Ze is ook geen fan van vuurwerk en dit lijkt er dus veel op. Ze wil daardoor even weer minder goed eten, helaas. Geitenmelk drinkt ze wel, dus ze krijgt wat binnen. De pupjes geeft ze wel drinken, gelukkig. Normaal staat het hekje open en mogen de andere honden ook komen kijken. Nu zit het hekje weer dicht. Nu maar even zorgen dat het weer rustig word.

   

geboorte-
gewicht

na 1
week

na 2
weken

na 3
weken

 
1. Reutje Groen 106 260 452 694 242 gram aangekomen
2. Reutje Geel 124 274 430 658 228 gram aangekomen
3. Teefje Wit 216 462 692 924 232 gram aangekomen
4. Reutje Grijs 254 532 766 1080 314 gram aangekomen
5. Reutje Blauw 186 426 648 970 322 gram aangekomen


 

Week 4


Zondag 31 juli 2016

Nou, gisteren was echt een off day. Mabyn onrustig en niet veel gegeten en de pupjes waren bijna niets aangekomen. Vanmorgen begon het gelukkig anders. Mabyn heeft lekker haar vlees op en een eitje. De pupjes slapen wel maar zijn ook regelmatig wakker en actief :). Ze zijn gelukkig ook al weer aangekomen. Ze spelen nu al meer met elkaar. Ze blaffen en grommen naar elkaar en ook naar mij. Ze grommen vooral naar mij als ik ze terug in de werpkist zet als ze lekker buiten aan het spelen zijn. Of als ik ze even optil om te wegen. Maar ik ben niet bang voor ze hoor :).Omdat we in het begin veel met Reutje Groen en Geel bezig waren, was ik bang dat de andere minder sociaal zouden zijn. Nou, daar hoef ik niet bang voor te zijn. Als ik bij de werpkist kom, dan komen ze vaak al in mijn richting gewandeld. Ze komen dan likken en knuffelen en lekker in mijn vinger bijten. Vandaag heb ik ook een reutje tijdens het spelen heel hard zien kwispelen. Soms staat het staartje ook heel stoer rechtop! 


Maandag 1 augustus 2016

De pups komen nu vaker uit de werpkist. Ze lopen, spelen, blaffen, grommen en vallen nog steeds. De kaken van de hondjes zijn ook al snel aan het veranderen. Dat voel je heel goed als ze op je vingers sabbelen. Het is nu geen sabbelen meer maar ze gaan al een beetje knabbelen aan de vingers. De tandjes gaan doorkomen. De omschakeling van melk drinken naar vast voer is begonnen. Als de pupjes straks tandjes krijgen, vindt Mabyn het meestal niet zo fijn meer als ze melk drinken.

Vandaag heeft er een pupje ook al zijn eerste natte pootje gehaald. Hij zag de waterbak van Mabyn en was heel nieuwsgierig. Ja, en als je dan je poot in de waterbak zet, dan is die nat. Hij was er eerlijk gezegd vrij laconiek onder.

Gwlithen zag haar kans vandaag waar bij de voerbak van Mabyn. Ze heeft aan het ei gelikt. Dat beviel haar wel :) Dinsdag 2 augustus 2016

We genieten zo van de pupjes dat we soms vergeten om foto's te maken, sorry! We gaan de schade inhalen.

Mabyn voert de pupjes op verschillende manieren. Toen de pupjes kleiner waren, ging Mabyn altijd liggen. Toen kwam er een tijdje dat ze gaat zitten om te voeren. Is wel een rommeltje met al die pupjes om haar heen, maar het zal wel goed zijn. Dat is Mabyn haar taak en mag ze zelf indelen. Vandaag heb ik de volgende manier gezien. Mabyn staat en de pupjes liggen vaak op hun rug te drinken  Sommige pupjes staan, maar de meeste liggen. Dan zie je allemaal dikke buikjes. Elk pupje heeft zo zijn ding. We horen nu af en toe al aan het geluid welk pupje het is. De pupjes kijken ons nu ook heel bewust aan en komen dan (als ze zin hebben, natuurlijk) naar je toe. Als ze niet komen, dan zijn ze vaak aan het spelen of weer nieuwe dingen aan het ontdekken. Kleine Farquhar doet ook met alles mee. Ik ben zo trots op dat kleine mannetje!


Woensdag 3 augustus 2016

Het gaat goed met alle pupjes. Ze veranderen met de dag. Niet alleen van uiterlijk maar ook van karakter. We dachten dat er één al echt een eigen wil had en die kreeg als bijnaam Doerak, naar zijn broer uit het eerste nest Dubhag. Hij was altijd heel aanwezig en hij kon luid aangeven dat hij er was. De laatste dagen zagen we een omslag. Hij werd rustiger en ondernemender maar ging lekker alleen op pad. Zijn broer daarentegen die heel bescheiden was, treed nu op de voorgrond. Maakt niets uit, het hoort erbij. Heb ik de vervelende taak om toch maar even de pupjes meer te gaan observeren. HEEL vervelde taak, maar niet heus!
Mabyn gaat nu vaker met de pupjes spelen en daar genieten ze allemaal van. In de avond hebben we bezoek gehad van Rene en Monique. Zij hebben een reutje uit het nest van Dearbhail en Douglas. De pupjes hebben een heel leuk cadeautje gekregen, wat ze 's avonds gelijk in gebruik hebben genomen. Dankjewel, Rene en Monique!
Farquhar krijgt geen sondevoeding meer. Hij krijgt nu puppymelk via een pipet en vandaag heeft hij zelfs zelf uit het bakje gelikt!!


Het puppydeel in de woonkamer heeft een nieuwe opstelling gekregen. Hierin kunnen de pups makkelijker buiten de werpkist rondlopen. 

voor na
Opstelling voor Opstelling na
Opstelling voor Opstelling na
Alle pups in de werpkist Nissyen en Farquhar

 Donderdag 4 augustus 2016

Heel veel nieuws vandaag! De pupjes hebben voor het eerst vlees gegeten. Ik durf te zeggen dat het bijna helemaal vlekkeloos verliep. Alle pupjes aten het met veel smaak en ook heel goed. Helaas heeft Reutje Grijs het later uitgespuugd. Later op de dag heeft hij nog wat gekregen en dat is binnen gebleven. Alle pupjes zijn heel ondernemend. Als ze liggen te slapen in de werpkist en ik ga kijken en ik zeg iets, dan zijn ze vaak allemaal ineens wakker en komen dan in actie. Heel lief, maar dat houd in dat ik soms echt mijn mond moet houden als alles rustig ligt. Ik ben er wel heel blij mee, want ik was toch bang dat Reutjes Geel en Groen een beetje anti-hand zouden worden i.v.m. met het bijvoeren. De andere drie pupjes hebben we de eerste twee weken daardoor ook minder in onze handen genomen. Nou, het is allemaal goed gekomen. Als ik erbij kom en ik steek een hand uit, dan komen ze allemaal aangelopen. Vanaf vandaag weet ik ook dat de Raad van Beheer de stamboomnamen heeft goed gekeurd. De aankondiging met foto is nu in de maak. Zodra het klaar is, plaatsen we de foto's hier.Vrijdag 5 augustus 2016

Sorry, het duurde iets langer met de foto's en de officiële namen :). Het gaat lekker. Mama Mabyn en de pups eten lekker en slapen lekker. Tussen door zijn de pupjes lief aan het spelen en aan het ontdekken. Vandaag hebben ze ook met zijn allen uit de schaal gegeten. Ze eten het vlees al heel goed. Nu langzaam aan het aantal keren vlees en de hoeveelheid opvoeren. Kleine Farquhar eet echt al heel erg goed!
De kaakjes van alle pups veranderen ook al snel. Er zijn ook al tandjes te voelen. We snappen nu dat Mabyn af en toe even gromt. Er is weer nieuw speelgoed in de speelren gelegd: een tuimelaar met ringen, bakjes om een toren te bouwen en en flesje met krijtjes erin. Ze vonden alles gelijk heel interessant. Met het fles werd gelijk gespeeld. De torentjes die we maakten werden door Gwlithen gelijk omgegooid. Handig voor mij dat ze al met deze attributen in aanraking komen, want als we straks trucjes willen gaan leren, dan kent ze al een aantal voorwerpen. Voor Farquhar heb ik een hulpmiddeltje gemaakt om hem een beetje te begeleiden in het leren lopen, zodat het hem minder energie zou kosten. Hij vindt het redelijk goed als we dat omdoen en dan ineens kijkt hij je boos aan en gromt hij. Hij zegt dan echt: IK KAN HET BEST WEL ALLEEN!Bij deze worden eindelijk de officiële namen van de pups bekend gemaakt: 

Fionnchan Nissyen Ceithir
Reutje Groen: FIONNCHAN NISSYEN CEITHIR
Zijn naam, Nissyen, heeft als betekenis liefhebber van vrede
De toevoeging "Ceithir" betekent vierde, omdat deze pups uit het vierde Fionnchannest komen. Alle pups hebben deze toevoeging. 
Bij de geboorte was Nissyen het kleinste pupje uit het nest. Om deze reden leek deze betekenis passend bij hem.  Fionnchan Farquhar Ceithir
Reutje Geel: FIONNCHAN FARQUHAR CEITHIR
Farquhar betekent bijzonder dierbaar en sterke man
Vanwege zijn drie krachtige pootjes, is voor hem een naam uitgekozen die weerspiegelt wat hij is. Fionnchan Gwlithen Ceithir
Teefje Wit: FIONNCHAN GWLITHEN CEITHIR
Haar naam Gwlithen heeft de betekenis dauwdropje
Dit vonden we een naam met een heel schattige betekenis. Omdat het zeker was dat Gwlithen, als enige teefje zijnde, bij ons zou blijven, hebben we voor haar naam het langst gezocht. Het moest namelijk een naam zijn die qua klank niet op de namen van de andere honden zou lijken. Fionnchan Searbhreathach Ceithir
Reutje Grijs: FIONNCHAN SEARBHREATHACH CEITHIR
Deze lange naam van dit grote pupje betekent nobele rechter.
Hij heeft deze naam, Searbhreathach, gekregen in de hoop dat hij zich ook als een nobele rechter zal gedragen. Met zijn gewicht zou hij namelijk zijn broers en zus gemakkelijk aankunnen. Fionnchan Rhydwyn Ceithir
Reutje Blauw: FIONNCHAN RHYDWYN CEITHIR
Rhydwyns naam betekent zowel gezegend als doorwaden; oversteken.
Vooral dit tweede deel van de betekenis is voor hem bedoeld. Al van jongs af aan heeft hij een sterke wil: als hij een bepaalde richting op wil, dan gaat hij daarheen ongeacht over hoeveel pups hij heen moet klimmen. 
Zaterdag 6 augustus 2016

Alweer 4 weken oud, of moeten we zeggen pas 4 weken oud. Wat gaat het hard! Vandaag hebben ze echt allemaal goed gegeten. Farquhar is nu koploper. Hij eet als de beste, alsof hij nooit anders gedaan heeft. Hij duwt nu gewoon zijn broers en zus opzij als hij niet bij het vlees kan. We hadden nog een beetje puppymelkpoeder over. Dat hebben we nog klaar gemaakt en over het vlees gedaan. De pupjes vonden het lekker en nu is de pot helemaal op. Farquhar heeft ook een primeur. Hij heeft als eerste op de bak gepoept. De tanden komen nu ook echt door. Het knabbelen op mijn vinger is nu iets minder prettig. Vooral als ze je nagelriem net raken. Het zijn vrolijke ondernemende pupjes. Ze spelen heel erg en kwispelen heel hard. 

   

geboorte-
gewicht

na 1
week

na 2
weken

na 3
weken

na 4
weken

 
1. Reutje Groen 106 260 452 694 908 214 gram aangekomen
2. Reutje Geel 124 274 430 658 858 200 gram aangekomen
3. Teefje Wit 216 462 692 924 1180 256 gram aangekomen
4. Reutje Grijs 254 532 766 1080 1370 290 gram aangekomen
5. Reutje Blauw 186 426 648 970 1260 290 gram aangekomen 


 

Week 5

Zondag 7 augustus 2016

Het gaat weer tijd worden dat de plek waar de pupjes lopen aangepast gaat worden. Ze zijn heel ondernemend, maar mama Mabyn wordt nu overal achtervolgd. We gaan kijken dat we een plekje voor haar kunnen maken waar Mabyn wel kan komen maar de pupjes niet.
De tandjes van de pupjes zijn nu bij alle pupjes aan het doorkomen. We hebben ook al twee pupjes die ontsnapt zijn uit hun domein. Ze zijn over het randje onder de deur geklommen. We moeten weer verder creatief gaan worden. Ik kan alleen nog maar zeggen dat ze heel leuk, lief en speels zijn. 

Maandag 8 augustus 2016

De tijd vliegt. De pupjes worden nu beweeglijker en ondernemender, dus het kost iets meer tijd. Echt heel vervelend om met de pupjes bezig te zijn :). Het vlees eten gaat heel goed. Farquhar is hier echt de beste in! We zijn druk bezig om voor Mabyn een rustig plekje te maken, maar dat valt nog niet mee. Even creatief zijn. Dinsdag 9 augustus 2016

De pupjes hadden gisteren ontwormd moeten worden, maar dat hebben we even een dag uitgesteld. Er waren al zoveel veranderingen. Tanden die door komen, vlees eten, water drinken, geitenmelk drinken, mama die het niet fijn vindt dat de pupjes met de tandjes aan haar tepels zitten. We moeten weer een balans zien te vinden in Mabyn haar melkproductie en het vlees eten.
Vandaag dus weer ontwormd. Ze vonden het nog steeds niet lekker, maar het ging er gemakkelijker in dan de vorige keer. We genieten nu echt van de pupjes. Ik vind dit altijd de leukste tijd! Ze gaan proberen te rennen, springen en allerlei gekke fratsen uithalen. 

Woensdag 10 augustus 2016

Ik loop een beetje achter met het dagboek, foto's en films. We gaan weer een inhaalslag doen. Rowena is er ook even twee dagen niet om mij te ondersteunen, maar dat is niet erg. We zijn met Farquhar nog even langs de arts geweest. Omdat hij nu gaat lopen, wilde ik wel weten of we iets voor Farquhar kunnen doen om hem te helpen. Je wil heel graag het beste voor hem en dat gaan we doen ook. De pupjes zijn vandaag wat afgevallen of weinig aangekomen. Logisch na alle veranderingen en de wormenkuur. Weer even de rust vinden en dan is het zo weer vergeten en voorbij. De pupjes knabbelen nu heel graag op dingen. Waren er een paar dagen terug nog maar een paar tanden en/of kiezen, nu zijn er echt al heel veel tandjes. 
Donderdag 11 augustus 2016

Ze kunnen blaffen. Als ze aan het spelen zijn komen er nu echt allerlei verschillen de geluiden uit. Als de pupjes nu iets doen wat niet mag, dan knippen we met onze vingers. Het woordje nee kennen ze nog niet, dus dat heeft nog geen nut. Als ze netjes op de bak gaan dan zeggen we heel blij dat ze dat goed hebben gedaan en als ze ons aankijken, dan steken we onze duim op. Als ze op een plekje komen waar ze klem komen te zitten dan proberen we ze het zelf op te laten lossen i.p.v. ze op te tillen. Als het niet lukt, dan kijken we of ze achter onze handen aan willen lopen. Zodra ze daar naartoe komen, leiden we ze naar de goede weg. Het is voor pupjes ook handig om een extra naam te hebben. Als ze iets doen wat niet goed is, noem je ze bijvoorbeeld Piet of Marie. Als ze nu iets goeds doen, dan roep je hun eigen naam. Omdat ze aan een naam moeten wennen, moet het wel positief blijven. Tegen een pup zeg je zo vaak nee en dat is niet leuk als je elke keer je naam hoort als je iets niet goed hebt gedaan. Dan kom je toch niet meer als ze roepen :). We merken ook dat ze graag lekker bij de mensen willen zitten. Af en toe laten we de pupjes een klein stukje onze hand volgen. Wat er jong in zit... :) Ja, we zijn echt al met de opvoeding bezig.Vrijdag 12 augustus 2016 

Het was even schrikken gisteravond. Mabyn was de hele dag al een beetje snauwerig tegen de pupjes als ze wilde drinken. Vond ik ook wel logisch, lijkt mij ook niet lekker van de scherpe tandjes te moeten voelen. Na het zogen heb ik wel aan haar buik gevoeld maar ik voelde niets raars. 's Avonds voelde Ed dat Mabyn haar buik erg warm was. Ik voelde ook en Mabyn haar buik was warm en haar melkklieren waren niet soepel. We hebben Mabyn toen lekker in een stoel gelegd en één pupje tegelijk aangelegd. Ze hadden allemaal trek. Mabyn was even onrustig, maar daarna ging ze rustig liggen. Bij Searbhreathach kwamen achter de waarheid. Meneer lag bijna gewoon te knabbelen op de tepel van Mabyn. Dat kan natuurlijk niet. Die hebben we tijdens het drinken verder in de gaten gehouden. Na het drinken van alle pups was Mabyn weer rustiger en haar melkklieren voelde soepeler. 's Nachts hebben we dit herhaald en 's morgens nog een keer. We hebben gelijk ook het voer qua hoeveelheid vermindert. Gelukkig gaat alles nu weer goed.
De pupjes spelen lekker. Van de week heb ik af en toe een pupje op mijn arm mee naar buiten genomen. Dat was heel indrukwekkend. Vandaag zijn ze met zijn allen naar buiten geweest. Alle honden hebben geholpen. Alle pupjes mochten in de kamer al lopen en zo liepen de pupjes met alle honden mee naar buiten. De kattenstaarten bij de deur waren wel even eng, maar alle pupjes liepen naar buiten. Farquhar heb ik trouwens op mijn arm mee naar buiten genomen omdat het lopen voor hem nog ver was. Het was zo leuk om al die honden te zien lopen. Farquhar hebben we ook neer gezet en hij is ook op ontdekkingsreis gegaan. Wij hebben altijd de gewoonte om heel veel keren "puppy" achter elkaar te roepen. Als we dan op de grond gaan zitten en we roepen dat dan komen ze heel vaak aangelopen. Zo'n leuk gezicht. We zijn nu weer op een andere manier van opvoeding over gegaan: we laten hen nu echt heel veel zelf ontdekken. We tillen ze niet meer gelijk op om ze uit een situatie te halen. Ze moeten het nu een beetje zelf gaan leren. Zoals met het naar buiten gaan. We hadden ze op kunnen tillen en buiten kunnen zetten, maar dan komen ze van het vertrouwde plekje ineens in een vreemde omgeving. Nu gaan ze met zijn allen op onderzoek uit. Als ze ergens naar toe gaan waar we het eigenlijk niet willen hebben, dan roepen we weer "puppy" en zo zijn ze weer op de goede weg :) 

Zaterdag 13 augustus 2016

Het gaat opschieten. De pupjes zijn alweer vijf weken jong. De afgelopen week vind ik altijd de allerleukste. Ze leren dan zoveel in een hele korte tijd. Ze kunnen nu al net zo van die sprongen maken als papa Douglas. Vandaag hebben de pupjes weer met de stapelbakjes gespeeld. Het lukte al aardig om er alle pupjes een bakje vast te laten pakken. Alles wat ze nu leren met hun mond, is weer een goed ervaring. We hebben ook een kleine kattentunnel in de kamer liggen, waar ze in gaan en waar ze mee gaan spelen. Je ziet dan af en toe ineens heel die tunnel verplaatsen. Dan heeft er één het balletje te pakken en gaan ze lopen. Ze lopen nu ook al met bepaalde knuffels in hun bek uit en in de werpkist. Met mama Mabyn gaat het ook weer prima. 's Avonds hadden de pupjes weer bezoek. Daar hebben we gelijk even 'misbruik' van gemaakt en de pupjes buiten laten spelen. Nu hadden we even twee paar ogen en handen meer.

   

geboorte-
gewicht

na 1
week

na 2
weken

na 3
weken

na 4
weken

na 5
weken
 
1. Reutje Groen 106 260 452 694 908 1130 222 gram aangekomen
2. Reutje Geel 124 274 430 658 858 1070 212 gram aangekomen
3. Teefje Wit 216 462 692 924 1180 1370 190 gram aangekomen
4. Reutje Grijs 254 532 766 1080 1370 1580 210 gram aangekomen
5. Reutje Blauw 186 426 648 970 1260 1490 230 gram aangekomen

 
Week 6


Zondag 14 augustus 2016

Vannacht waren de pupjes weer heerlijk even wakker (niet zo leuk natuurlijk :(). En toch heb ik even zitten genieten. Farquhar was zo leuk aan het spelen in de werpkist. Machtig mooi ventje is het ook. Voor de aanstaande pupkopers heb ik een niet zo leuke mededeling. We hebben het echt niet expres gedaan, maar het is wel zo: Gwlithen en Farquhar doen al heel veel van de plasjes en poepjes op de bak. Teefjes zijn gemakkelijker met zindelijk worden, maar Farquhar is geen teefje. Ze zoeken allebei echt de bak al op. De andere doen het ook wel, maar die hebben toch iets vaker een missertje. We zullen er de komende tijd wel op gaan letten, hoor.
Aanstaande dinsdag is een spannende dag voor de pupjes. De chipper van de Raad van Beheer komt dan langs om ze te chippen en om de DNA af te nemen. Vandaag is helaas mijn laatste vakantie dag. Ik hoop van de week de site toch te kunnen updaten. Ik zal proberen elke dag wat te schrijven, foto's en filmpjes kunnen wat langer duren.Maandag 15 augustus 2016

Vandaag helaas minder tijd met de pupjes doorgebracht omdat er weer gewerkt moest worden. Vanmiddag zijn we weer wel met de pupjes naar buiten geweest. We zijn een half uurtje wezen kamperen, hebben de speeltuin bezocht met papa Douglas en mama Mabyn en de rest van de familie mocht ook mee natuurlijk. Ze hebben ook van een afstand kennis gemaakt met Gentle de pony. Ze vonden het allemaal prachtig. Dit zijn ook al kampeerhondjes, want ze vonden de tent heel leuk. Als onze honden in de caravan/tent kunnen dan zitten ze er ook gelijk. Als we de caravan klaarmaken dan blijven ze heel erg in de buurt. Stel je voor dat we weg zouden gaan zonder de hondjes. De werpkist wordt nu bijna niet meer gebruikt. Ze slapen nu echt overal. Dat maakt het tellen wel lastiger :) 

 

Dinsdag 16 augustus 2016

Spannende dag voor de pupjes, ze weten het alleen niet :). De chipper komt vandaag. Voordat de chipper komt eerst alle spullen opzoeken. Lidmaatschapkaart NCTC, Kennelregistratie, stamboom moeder, eigenaarsregistratie moeder en de pupjes merken. De pupjes krijgen hun gekleurde riempjes even aan. 
En dan is het alweer gebeurd. Alle pupjes zijn gechipt. Nu zijn de namen, chipnummers en stamboomnummers aan elkaar gekoppeld. Het is nu echt helemaal officieel :). De pupjes hebben zich netjes gedragen en het was allemaal zo gebeurd. Op Farquhar na zitten alle chips links tussen de schouderbladen. Bij Farquhar hebben we hem meer naar rechts gedaan. Dit i.v.m. met een eventuele operatie aan Farquhars pootje.  Na het chippen waren ze allemaal heel moe en hebben ze lekker geslapen. 's Avond zijn we nog met ze naar de 'speeltuin'geweest. Nou, ze worden al heel vrij. We moeten ze nu echt in de gaten houden :). Rhydwyn is met Burdy op bezoek geweest bij Gentle (Wij waren er ook, hoor, om alles in de gaten te houden). Gwlithen is ook al een flinke eigenwijze tante. Nissyen gaat lekker op onderzoek uit, maar komt ook vaak even bij ons kijken. Searbhretahach vindt heel veel goed en het is ook een knuffelkontje. Het worden nu al echte hondjes.

Woensdag 17 augustus 2016

We houden de pupjes vandaag lekker rustig (Als de pupjes het willen natuurlijk :)). Als ze slapen, blijven ze lekker slapen, want het was een vermoeiende dag gisteren. In de werpkist liggen ze bijna niet meer. Ze liggen nu het liefst op het matrasje of naast de werpkist. Als ze wakker zijn, dan zijn ze ook best wel beweeglijk. We schuifelen nu meer dan dat we lopen, want er zit zo een pupjes onder je voeten. Ze hebben vandaag allemaal behoefte aan knuffels. Is best wel vervelend, want nu moet ik ze dat geven :) HAHAHA. Is echt een heelopgave, hoor. Met Mabyn gaat het ook goed. Ze speelt nu vaker met de pupjes en daar kan je zo van genieten. Dan krijgt ze zo'n leuke uitdrukking op haar gezicht! Ik ga nu weer verder :). De pupjes willen knuffelen.

Donderdag 18 augustus 2016

Ze groeien als kool. Ze liggen heel vaak heerlijk ontspannen bij elkaar, maar soms liggen ze ook allemaal apart. Vandaag hebben ze ook weer buiten gespeeld. We hebben de benches in de ren gezet en daar de pupjes in de bench gedaan. Zo hebben we ze naar buiten gedragen. Dan hebben ze die ervaring ook weer meegemaakt. En dan uit de bench en buiten spelen. We hadden een grote plastic schelp gevuld met een laagje water en daar hebben een vetbed in gelegd. Ze hebben allemaal even met hun pootjes door het water gelopen, maar de omgeving was toch interessanter. We hadden nog een schelp gevuld met water voor Douglas, onze waterrat. Douglas heeft genoten :). Dearbhail gaat de pupjes nu ook leuker vinden en gaat net als mama Mabyn meer spelen met de pups. Ze waren ineens allemaal moe en ineens lagen ze allemaal buiten te slapen. Heerlijk en gezond voor de pupjes. De pupjes zijn ook weer in de bench terug naar binnen gebracht.
De pupjes worden nu heel beweeglijk. Het is echt heel goed oppassen als je een pupje in je handen hebt. Ze zijn soms bijna niet te houden. Dat is best wel link als je ze beet hebt en je staat. Ze zouden zo uit je handen kunnen springen en dat kunnen ze echt niet hebben. Dat is dus ook een reden om ze in de benches te vervoeren. Nu ligt alles weer heerlijk te slapen. Maar dat is zo over. Nog even de slaapplek schoonmaken voor de nacht en dat vinden ze heel leuk. Precies daar lopen waar je net wilt schoonmaken :). Daarna nog even eten en dan gaat het licht uit voor vandaag. Morgen is er dan weer een dag. Dat wordt een drukke dag. 's Morgens komen er weer mensen op puppybezoek. 's Middags komen Bella en Donna met hun baasje langs voor een trimbeurt en 's avonds weer puppybezoek. Hopelijk is het lekker weer, dan kan het puppybezoek buiten met de pupjes spelen.


Vrijdag 19 augustus 2016

Vrijdagochtend was Farquhar vroeg wakker (normaal gesproken is Rhydwyn heel vroeg wakker). We hadden de ren kleiner gemaakt en het matrasje weggehaald. Dat vond Farquhar dus niet fijn. Na het matrasje weer in de ren te hebben gelegd, ging hij weer verder slapen. Om 8 uur liep er ineens een pup in de kamer. Rhydwyn was uit de ren geklommen. Ja, dan moet het deurtje nu toch echt wel dicht.
Drukke dag voor de pupjes, maar ze hadden het erg naar hun zin. 's Morgens puppybezoek. Deze mensen hadden de pupjes een paar weken niet gezien i.v.m. vakantie. Nou dat waren dus ineens heel andere hondjes :). We kregen een traktatie. Soesjes met muisjes erop, dat was lekker. Ondertussen werd er een net in de tuin gezet. We hebben het pluimveenet om de speeltuin gezet, zodat de pupjes meer in de buurt blijven. Daar dachten de pupjes anders over :). De onderste vijf gaten van het net zijn klein, maar het gat erboven is groot genoeg voor een pup om erdoor te klimmen, en dat deden ze dus ook. Dat was niet zo'n slim plan. Na een tijd buiten te hebben gespeeld hebben we de pupjes weer naar binnen gebracht want ze waren beste wel moe.
's Middags kwamen Bella en Donna met hun baasjes langs. Het was of ze hier gisteren nog geweest waren. Ze liepen gelijk tussen de honden in in de tuin en alles was in harmonie. Nou ja, langs... :) Bella en Donna bleven een nachtje slapen zodat ik ze even kon trimmen.
We hadden even een probleempje. Bella, Ciardha, Dearbhail en Donna zijn zussen van elkaar. Gelukig is Dearbhail rood van kleur, maar de rest is donker. We hadden moeite om ze uit elkaar te houden. 's Middags heb ik Donna aan haar rechterkant getrimd en Bella aan haar linkerkant. Zo kon ik ze even beter uit elkaar houden.
's Avonds was er weer puppybezoek. De pupjes mee naar de tuin genomen. Toen liepen er twaalf honden los in de tuin. Bella en Donna liepen er gewoon tussen. Ook nu hadden de pupjes het weer naar hun zin. Na een drukke dag zijn ze lekker gaan slapen. Zaterdag 20 augustus 2016

Het was vrijdag een vermoeiende dag, voor de honden. De pupjes werden pas om half 4 wakker. Ze hebben nog wat bij Mabyn gegeten en zijn verder gaan slapen. Om 8 uur was alles wakker en weer in beweging. De pupjes hebben lekker gegeten en gingen daarna weer slapen.
's Morgens Bella en Donna verder klaargemaakt, want zo kon ik ze niet mee naar huis geven. Volgend trucje, de binnen kant van de oren van Donna iets korter getrimd. Weer een puntje om ze uit elkaar te houden. Ik weet nu wel dat Bella lichtere ogen heeft dan Donna, en daar kan ik niets aan doen. 's Morgens hadden we weer puppybezoek. Bijna heel de familie was mee, maar het was heel gezellig. Alle pupjes en grote honden werden geknuffeld. De puppybezoekers vonden ook dat Farquhar alweer zo veel beter liep dan de week ervoor.
In de middag werden Bella en Donna opgehaald. Ze herkenden Bella en Donna nu ook bijna niet. Voor de rest van de dag hebben we het rustig aan gedaan.
's Avonds hebben we wel de ren toch weer aangepast. De ren is nu echt gesloten. Mabyn kan eromheen lopen. Loopplank op en dan via de plank in de werpkist komen. Zo kan ze er ook weer uit.


We zijn er ook al uit welk pupje straks bij wie mag gaan wonen en welke naam ze dan krijgen.

Fionnchan Nissyen Ceithir - Olaf
Fionnchan Nissyen Ceithir - Olaf


Fionnchan Farquhar Ceithir - Farquhar
Fionnchan Farquhar Ceithir - Farquhar


Fionnchan Gwlithen Ceithir - Gwlithen
Fionnchan Gwlithen Ceithir - Gwlithen


Fionnchan Searbhreathach Ceithir - Billy
Fionnchan Searbhreathach Ceithir - Billy


Fionnchan Rhydwyn Ceithir - Aiden 
Fionnchan Rhydwyn Ceithir - Ayden


   

geboorte-
gewicht

na 1
week

na 2
weken

na 3
weken

na 4
weken

na 5
weken
na 6
weken
 
1. Reutje Groen 106 260 452 694 908 1130 1360 230 gram aangekomen
2. Reutje Geel 124 274 430 658 858 1070 1320 250 gram aangekomen
3. Teefje Wit 216 462 692 924 1180 1370 1530 160 gram aangekomen
4. Reutje Grijs 254 532 766 1080 1370 1580 1840 210 gram aangekomen
5. Reutje Blauw 186 426 648 970 1260 1490 1760 270 gram aangekomen

 


Week 7


Zondag 21 augustus 2016

De pupjes waren vanmorgen pas om half 7 wakker. Nog een half uur kunnen rekken en daarna eten gegeven. Dit is echt al heel netjes. Deze manier van de bouw van de ren is voor Mabyn en de pupjes heel fijn. Mabyn kan haar rust pakken, maar ze kan ook heerlijk bij haar pupjes gaan liggen. In de ren staat nu ook een kunststof bench. Daar gaan ze allemaal wel eens in liggen slapen.
Het eten en drinken gaat goed. Vandaag hebben ze voor het eerst een eitje gegeten. Dat vonden ze lekker!!! Heel de bak was leeg. Vanmorgen wilde we ook weer even met ze naar buiten gaan. Alle pupjes waren al in de bijkeuken en toen ging het ineens heel hard regenen. Even in de bijkeuken gespeeld en we hebben daar ook de FIONNCHAN riempjes gepast. Ze kunnen ze aan!! Nu kunnen we dus met ze gaan lopen. Voor Farquhar gaan we op zoek naar een tuigje want dat is fijner voor hem. We zijn toch nog even met de pupjes naar buiten geweest, want het regende al een stuk minder. Ze vonden de regen niet erg. We hebben ook even met hen aan de riem gelopen, en voor een eerste keer ging dat heel netjes!! Als de pupjes aan de riem meegaan, lopen wij dus niet achter de pupjes aan. De pupjes moeten gelijk leren dat ze achter ons aan moeten lopen. De eerste minuten was dat een beetje tegenstribbelen, maar daarna kwam er al rust. Om dat te belonen, mochten de riempjes af. Als de pupjes verder weg zijn, dan roepen we hard "puppy" (heel snel achter elkaar). We gaan dan op onze hurken zitten en laten onze handen zien. Als de pupjes dan in onze handen komen, dan tillen we ze op. Komen ze niet in onze handen, dan tillen we ze niet op. Farquhar weet dat al heel goed. 


Maandag 22 augustus 2016

Jeetje, het lijkt wel herfst buiten. Gelukkig zitten de pupjes binnen :).
Mabyn heeft een nieuw trucje. Ze loopt vooruit de loopplank op naar haar plankje bij de werpkist. Halverwege draait ze om en gaat achteruit verder. Rare moeder. Wat voor voorbeeld is dat voor de pupjes :).
De pupjes zijn vandaag weer aan de riempjes naar buiten geweest. Ze mochten via de voordeur naar buiten en naar binnen. Het was heel spannend. We hebben het heel rustig aan gedaan en ook niet erg lang.
Vandaag zijn ze ook weer ontwormd. Het gaat steeds beter, alhoewel ze het niet lekker vinden.Dinsdag 23 augustus 2016

Vandaag is het weer heet. Echt Nederlands weer. De komende dagen gaat het heet worden, dus we gaan dingen bedenken om de pupjes verkoeling te geven.
Alles gaat nu echt in een stroomversnelling. De afspraak bij de dierenarts is gemaakt. De afspraak voor de levershunt test in Utrecht staat op de agenda. En de Fionnchan fotograaf komt ook dit keer weer langs om foto's te maken van de pupjes.  De pupjes hebben 's middags heel even buiten gespeeld. De pupjes hebben wel een terugslag qua gewicht. Ik ga ervan uit dat het door de wormenkuur is gekomen. Morgen moeten ze weer aangekomen zijn. 's Avonds hebben ze nog in het donker op het plaatsje gespeeld. Het was toen heerlijk qua temperatuur.


Woensdag 24 augustus 2016

Het is warm. Rhydwyn had vanmorgen niet zo'n zin om te slapen. Hij heeft toen heerlijk alleen de aandacht gekregen. Voor de rest liggen ze rustig te slapen in de ren. Vanmiddag hebben we ook even nieuwe speeltjes in de ren gedaan. Hebben ze wat nieuws om mee te spelen. Vanavond mogen ze weer naar buiten als het wat koeler is. Nou, ze hebben genoten 's avond op het grasveld. We hebben alleen echt onze handen vol met deze deugnieten, dus geen foto's en filmpje. Alles wordt momenteel echt met de mond onderzocht. Eerst kon je lekker rustig bij ze in het gras gaan zitten. Nou, dat is nu echt niet meer mogelijk. Ik ben op een tuinstoel gaan zitten en mij voeten op de voetenbank. Zo heb ik de pupjes in de gaten gehouden. Handen, voeten, schoenen, broeken, ja noem alles maar op, alles willen ze 'proeven'. De tandjes worden nu echt heel scherp en ze krijgen ook al kracht in de kaken. Geeft niets, hoor, we vinden ze toch lief.

Donderdag 25 augustus 2016


Hoe kunnen we het uitkiezen. We hadden voor vandaag een afspraak staan om de pupjes te laten enten. Auto goed af laten koelen en de vijf pups in twee benches met flesjes ijswater met een doek eromheen in de benches. Onderweg ging het prima. Een beetje piepen maar dat mag voor zo'n eerste rit. Bij de dierenarts hebben ze zich ook voortreffelijk gedragen. Er waren ook pupjes die tegen de flesjes aan waren gekropen. Nissyen lag er zelfs op. Toen hij voor controle aan de beurt was had hij een heerlijk koel buikje :) Alle hondjes zijn gezond verklaart en geënt. Ik had met mijn suffe kop niet de volledige gegevens doorgegeven dus dat was even een puzzeltje, maar alles klopt nu. Tegenwoordig worden paspoort nummers en stamboomnummers aan elkaar gekoppeld om zo meer gegevens te kunnen achterhalen als dat nodig is. De balletjes van de reutjes waren moeilijk te voelen. Het is ook echt zoooooooooo klein. Bij één reutje konden we niets voelen, bij twee reutjes voelden we één balletje en bij een reutje voelden we ze allebei. Nu liggen ze bij te komen van hun avontuur. Heerlijk languit op de koele tegels in de ren. Leuk nestje met leuke pups :)
Vrijdag 26 augustus 2016

De pupjes hebben het warm. We laten ze zoveel mogelijk met rust. Overdag zitten ze binnen en 's avonds als de zon minder is dan gaan we buiten spelen. Foto's maken is daardoor een stuk moeilijker. Overdag hebben we de gordijnen dicht en is het donker en als ze naar buiten gaan dan schemert het al. Filmpjes maken lukt wel dus nu even meer filmpjes dan foto's. Net als de mensen eten ze nu wel minder. Drinken gaat gelukkig goed. De socialisatie gaat helaas niet zo als met de andere pupjes. Nu naar een tuincentrum gaan is niet verstandig. Een stukje rijden met de auto ook niet. We wandelen wel zoveel mogelijk met de hondjes op straat om ze aan het verkeer te laten wennen. De CD met allerlei geluiden staat wel aan. Het leek mij leuk een nestje in de zomer, maar ik vindt het eigenlijk ook heel moeilijk.


 
Zaterdag 27 augustus 2016

De pupjes zijn heel slim. Liggen veel te slapen op de vloer. Vandaag met Searbhreathach alleen even langs de weg gelopen. Hij was wakker en de rest lag te slapen. Hij liep netjes mee. Hij volgde mij netjes. Hij mocht van alles bekijken, maar ik ging niet achter hem aanlopen. Hij heeft motoren en auto's gezien en dat was indrukwekkend. We zagen alles aankomen en zijn op zijn hoogte gaan zitten en we hebben hem ook even opgetild. Stress niveau moet niet te hoog worden anders leren ze niets:)
Vanavond hadden besloten om de pupjes toch even naar buiten te gaan en de pupjes mochten nu meelopen naar buiten. We zijn nog maar net buiten en toen begon het al te rommelen buiten. Toch maar even buiten gebleven, maar het was van korte duur. Het ging harder rommelen dus geen risico en naar binnen.

 

   

geboorte-
gewicht

na 1
week

na 2
weken

na 3
weken

na 4
weken

na 5
weken
na 6
weken

na 7 
weken

 
1. Reutje Groen 106 260 452 694 908 1130 1360 1560 200 gram aangekomen
2. Reutje Geel 124 274 430 658 858 1070 1320 1630 310 gram aangekomen
3. Teefje Wit 216 462 692 924 1180 1370 1530 1810 280 gram aangekomen
4. Reutje Grijs 254 532 766 1080 1370 1580 1840 2170 330 gram aangekomen
5. Reutje Blauw 186 426 648 970 1260 1490 1760 1990 230 gram aangekomen


 

Week 8


Zondag 28 augustus 2016

Deze dag stond er puppy bezoek gepland. Het weer viel gelukkig mee. Er stond een windje en het was niet heel erg warm. Omdat we nu toch met meer mensen waren hebben we de pupjes in de auto gezet en zijn we naar Intratuin in Breda gegaan. Dat was heel gezellig. Behalve de auto rit dan. De pupjes maakten veel kabaal. :) Bij Intratuin hebben ze genoten! Ze hebben alles rustig bekeken. Het was ook niet heel druk dus dat was ook wel fijn. Het viel mij ook op dat ze veel zelf gelopen hebben. We hebben ze ook wel stukjes gedragen, want dan konden ze alles even goed overzien.
De terug weg verliep ook niet geluidloos. Daar moeten we nog iets op verzinnen.Maandag 29 augustus 2016

Ik dacht dat de pupjes wel moe zouden zijn na een dagtripje naar Intratuin. Dat was niet zo :) 's Middags hadden we nog bezoek van de oude buurvrouw. Ze hebben in de tuin gespeeld en hadden het goed naar hun zin. "s Middags hadden we nog tijd en we hebben toen de knoop doorgehakt. Ja we gaan nog even bij opa en oma langs. Helaas waren ze ook nu weer niet stil tijdens de reis. We hadden wel een andere vedeling in de benches gedaan , maar dat was het dus ook niet.  Opa en oma vonden het heel leuk om de pupjes te zien. We hebben daar even lekker geknuffeld en zijn na een uurtje weer terug gereden. Nu waren ze wel een beetje moe. 
Dinsdag 30 augustus 2016

De spanning gaat stijgen. Papierwerk klaar maken, en morgen naar Utrecht. Vandaag hebben we het rustig aan gedaan met de pupjes. Ik wilde alle spullen doormailen, maar we hadden geen internet. We waren wel verbonden maar dat was het. Ik dacht dat we een storing hadden. Net nu ik het niet kan gebruiken. Als Ed geen mail krijgt kan hij het ook niet printen. Later bleek dat we geen storing hadden. WE hadden een stoorzender. Een van de honden had waarschijnlijk tegen de kabel aan gelegen/gelopen. Stekker erin en het probleem was weer opgelost :)  De pupjes hebben wel heerlijk buiten gespeeld en veel geslapen. 's Avond om 23:45 hebben ze de laatste maaltijd gekregen. Woensdagochtend mogen ze niet eten want ze moeten nuchter zijn. Dat gaat morgen lawaaierig worden!!


Woensdag 31 augustus 2016

Ja hoor vandaag naar Utrecht. Om de ochtend niet te lang in de herrie te zitten van piepende hondjes die om eten vragen zijn we om 9 uur vertrokken naar de fokker van Douglas.  Rowena en Ed gingen mee. Rowena had Rhydwyn op schoot en ik Searbhreathach. De anedere drie zaten in een bench op de achterbank tussen ons in.  Het was bijna helemaal stil tijdens de reis. De fokker  wilde de pupjes ook graag even zien, en zo is het dus gelopen. Zij heeft onze pupjes bewondert en wij haar pupjes, want zij had pupjes van 4 weken oud. Wat een verschil is dat zeg 4 weken! De pupjes hebben lekker buiten gespeeld en water gedronken en wij hebben zitten kletsen. Toen was het tijd om naar Utrecht te gaan. En we hebben de verdeling van de pupjes weer hetzelfde gedaan. En het was weer stil :) In Utrecht aangekomen moesten we een klein half uurtje wachten. Er waren nog 2 andere nestje met Cairns. Hele grote pupjes :) en hele andere kleur! Maar zo leuk!! Onze pupjes waren aan de beurt. Het prikken was moeilijk, want de adertjes zaten diep, maar het is gelukt!!. Daarna hebben de pupjes meegedaan aan een hartruis onderzoek. Er was één cardioloog en 4 studenten. Al de pupjes op de tafel en allemaal een pupje beluisteren. Was een leuk gezicht !! Alles was goed. Farquhar werd ook nog even bekeken, want dat was toch weer iets anders. Daarna naar de wachtruimte om te wachten op de uitslag. En die was......goed. Waardes van 11 tot 28 dus dat is heel mooi!!! Mooi, gelijk de pupjes wat te eten gegeven. Nou de Renske ging er goed in!! Natuurlijk ook wat water
Zo nu had ik toch ineens honger , dus zijn we maar ergens even iets gaan eten. We waren in de buurt van Alphen en daar hebben we Rowena afgezet. Nu naar huis!! De pupjes allemaal in de bench en in de kofferbak. Zouden ze nu stil zijn? De eerste paar minuten zeer zeker niet. We wilden al stoppen en toen was het ineens stil. Thuis gekomen kregen de pupjes gelijk weer eten en dat smaakte. We kregen nog puppybezoek en wij dachten dat de pupjes zouden blijven slapen. Nou echt niet! Maar na een kwartiertje vielen ze toch allemaal in slaap. Rust
Donderdag 1 september 2016

Zo vandaag de fotoshoot. Is altijd weer spannend. Zijn de pupjes rustig? Zijn de grote honden rustig is er niet teveel afleiding? Nou de pupjes waren eerst niet rustig :) de grote honden wel, maar net vandaag heeft de gemeente besloten om het asfalt open te zagen. Heerlijk geluid. De eerste 3 pupjes waren onrustig, Searbhreathach, Farquhar en Rhydwyn. Daarn kwam Nissyen, jeetje dat was echt een foto model!!. Daarna Gwliten en dat ging ook super. De eerste 3 nog over gedaan en daarna allemaal op de bank. Het was leuk!! Voor Jolanda was het ook even wennen, al die pupjes, maar het is gelukt! We zijn benieuwd naar het resultaat. Het kan even op zich wachten, want Jolanda is aan het verbouwen en ze heeft nu geen ruimte om de foto's te bewerken. Maakt niet uit de foto's zijn gemaakt. Na de shoot hebben de pupjes heerlijk geslapen. Vandaag ook weer buiten gespeeld. 


Vrijdag 2 september 2016


Vandaag gaat Searbhretahach naar zijn nieuwe huis. Alles staat klaar, zijn koffertje is ingepakt voor de verhuizing. 's Morgens nog heerlijk met Billy geknuffeld. Helaas heb ik hem ook nog even moeten plagen met een wormenkuurtje. Zijn nieuwe baasje kunnen niet wachten om hem op te halen. En daar kwamen ze dan aan. Eerst wat gedronken, daarna alle papieren doorgenomen en getekend. Daarna zijn we met alle mensen en de 10 honden nog even naar buiten gegaan. Nog allemaal even spelen en de vragen die er nog zijn kunnen dan ook gelijk gesteld worden. En dan was het tijd om afscheid te nemen. Mijn traditie is dat ik de pup draag en dat de moederhond ook meeloopt naar de auto. Zo ook deze keer. Bij de auto Billy overgedragen aan zijn nieuwe baasje. Ze waren er zo blij mee. Het afscheid is natuurlijk niet leuk, maar voor Billy is het goed. Wij kunnen hem niet die persoonlijke aandacht geven die hij nu nodig heeft. Zijn nieuwe baasje kunnen dat wel. Billy en baasjes heel veel geluk!

Het zal niet zo zijn hoor maar ik had het idee dat Billy zijn broertjes en zus hem toch een beetje misten. Ze konden 's middags niet snel in slaap komen. Ze misten hun stevige kussentje en de verdeling was anders :)

Nadat Billy een uurtje weg was kreeg ik al een berichtje dat alles goed was verlopen, dat is fijn om te horen!


Zaterdag 3 september 2016

Nissyen was vannacht niet lekker. Hij heeft een paar keer overgegeven. Verder was hij levendig genoeg en hij had geen verhoging. 's Morgens maar geen eitje gegeven om dat dat wat zwaarder op de maag ligt. 's Middag zijn we met alle pupjes en pupkopers naar een dierenwinkel hier in de buurt gegaan. Daar hebben we een heel mooi tuigje voor Farquhar gevonden. Het past hem heel mooi en het is heel licht en soepel. De pupjes hebben zich allemaal voorbeeldig gedragen in de auto. Rhydwyn op schoot en de rest in de bench. Wat vliegen de weken toch om, acht weken geleden zijn ze geboren en nu al zo groot

   

geboorte-
gewicht

na 1
week

na 2
weken

na 3
weken

na 4
weken

na 5
weken
na 6
weken

na 7 
weken

na 8
weken

 
1. Reutje Groen 106 260 452 694 908 1130 1360 1560 1860 300 gram aangekomen
2. Reutje Geel 124 274 430 658 858 1070 1320 1630 1940 310 gram aangekomen
3. Teefje Wit 216 462 692 924 1180 1370 1530 1810 2100 310 gram aangekomen
4. Reutje Grijs 254 532 766 1080 1370 1580 1840 2170    
5. Reutje Blauw 186 426 648 970 1260 1490 1760 1990 2320 330 gram aangekomen


Week 9

 

Zondag 4 september 2016

We weten nu zeker dat de pupjes een virusje hebben opgelopen. Vannacht was Rhydwyn aan het overgeven. Hij had het echt moeilijk. We hebben hem 's nachts heel goed in de gaten gehouden.  Zondagochtend begonnen Farquhar en Gwlithen. . Rhydwyn was gelukig weer wat opgeknapt. Vandaag hebben we het rustig aan gedaan. Lekker in de ren gebleven en veel laten drinken. In het eten hadden ze niet zo'n trek. Geitenmelk ging er wel lekker in. Vandaag was het dus voor ons een extra waakdag en rustdag, want we konden niet met de pupjes naar buiten. Vandaag ook de papieren van de andere hondjes aan het klaarmaken. Omdat de pupjes veel aandacht vroegen is het niet helemaal af.

Maandag 5 september 2016

Het is weer over. Ale pupjes eten weer hartstikke goed. GELUKKIG. Ze mogen nu weer in de kamer lopen, naar buiten vind ik nog te vroeg. Ze zijn allemaal wat afgevallen en dat moet er eerst weer bij. Alle honden krijgen hier 's middags iets om op te knabbelen. Mabyn heeft daar meestal niet zo'n zin in maar vandaag pakte ze het snel op en rende weg. Ik vond dat best wel raar. Toen ik later ging kijken zag ik dat ze haar knabbelstokje aan het delen was met de pupjes. Dat vond ik zo lief! De pupjes vonden het stokje heel lekker, dus ik heb ze allemaal een stokje gegeven om even op te knabbelen. Dat was een succes. Douglas kwam ook kijken. Voordat ik er erg in had, had hij er mooi één van de pupjes afgepakt. De ondeugd :)


Dinsdag 6 september 2016

Het zijn allemaal al zo van die echte hondjes aan het worden! Rhydwyn is een stevige grote hond en Nissyen een kleiner maar ook stevig hondje. Alleen Nissyen zijn oren hangen nog. De rest heeft grote flaporen, waar ze nog even in moeten groeien :). Farquhar lijkt fijn, maar hij is zwaarder dan Nissyen. Gwlithen is een leuke heel ondeugende stevige meid. Daar krijgen we onze handen vol aan. Gaat wel lukken. Farquhar is zo'n vrolijk hondje. Als hij je maar hoort of ziet dan gaat hij heel hard kwispelen en wil hij knuffelen. ZO VERVELEND :)
Woensdag 7 september

Lekker weer, dus hup allemaal weer naar buiten! Niet al te lang, want we zagen toch vermoeidheid optreden bij Farquhar. Ze eten nu echt de oren van ons hoofd. Alles gaat schoon op, ook als we er nog iets extra's bij doen. We hebben de pupjes vandaag ook ontwormd. Het stond op de planning van afgelopen maandag, maar dat vonden we iets te vroeg na het virusje. We gaan nu echt aftellen. Zaterdag gaan de laatste 2 weg. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat!
Donderdag 8 september 2016

Het is weer warm. Ik wilde vanmiddag op pad met de pupjes, maar het was te warm voor in de auto. We hebben dus maar binnen gespeeld. Ik weet niet wat ze hebben, maar één ding weet ik wel. Ze hebben honger! Elke maaltijd gaat gelijk helemaal schoon op. Het verbaasd me een beetje omdat ze gisteren de wormenkuur hebben gehad. Ze krijgen nu lekker meer dan dat er op de verpakking staat. Als ze dan weer een off-day hebben dat hebben ze toch wat reserve. 's Avonds hebben ze weer even in de tuin gespeeld. Ciardha was zo vrolijk en ze heeft met alle pupjes gespeeld. Morgen de laatste volle dag samen. Zaterdag gaan Nissyen en Rhydwyn met hun nieuwe baasjes mee naar huis.


Vrijdag 9 september 2016

De laatste dag met 4 van de 5 pupjes in huis. Morgen vertrekken de laatste 2 naar hun nieuwe huis. Het wordt tijd voor de pupjes. Ze hebben meer individuele tijd nodig. Dat kunnen wij ze niet geven. Vanmiddag met de pupjes langs mijn werk gegaan. Kort ritje en veel mensen. Ze waren allemaal heel stoer en heel vrij. Niet angstig, wel af en toe even de kat uit de boom kijken en weer onbevangen op de mensen af gaan.
Nu nog even de koffertjes in orde maken voor Olaf en Aiden en dan is het bedtijd.
To do list om uit te leggen

Hoe het werkt met de stambomen.

Waarom wij vlees voeren. 
Voor en nadelen van een bench. 
Castreren, steriliseren 

Als er nog meer vragen zijn van pupkopers en/of lezers, stuur de vraag/opmerking dan even naar info@fionnchancairns.nl en als het lukt, nemen we deze vragen mee.