Puppydagboek: Mabyn en Burdy 2013
Marijke en Yvo, bedankt voor alle hulp

 

Voor de bevalling

    


Donderdag 29 augustus 2013
De natuur doet het heerlijk op zijn eigen manier, de bevalling begon weer eerder dan uitgerekend was. Woensdag 28 augustus begon de temperatuur te dalen van Mabyn. Ze werd onrustig en ging lekker in de werpkist liggen. 

Donderdag 29 augustus om 6:55 is het 1e pupje geboren een teefje gestroomd.
Het 2e pupje is een reutje en is geboren om 7:23.
Het 3e pupje is ook een reutje en is geboren om 7:37.
Het 4e pupje is weer een teefje en is geboren om 7:58. Dit is een heel klein gestroomd pupje.
Daarna werd het rustig. Op de echo waren vier pupjes gezien, maar in Mabyn haar buikje voelde ik toch nog wel wat zitten. We waren er niet zeker van dat dit het was. Toch maar even heel goed in de gaten blijven houden dus.
Om 9:35 werd Mabyn weer onrustig. De weeën kwamen weer. En ja hoor daar kwam nummer 5. Hij lag in stuit en hij was best flink. 
Het 5e pupje is geboren om 9:45 en het is een reutje. Hij was al uit het vlies. Na 30 minuten kwam de placenta eraf, en toen werd het echt heel rustig. 
Mabyn ging lekker liggen en al haar pupjes moesten lekker bij haar liggen. Ze wist blijkbaar zelf dat dit het was en dus wisten wij het ook!

Hieronder de eerste foto's van de pupjes

Teefje Roze

Puppy:

1

Geboorte datum:

29 augustus 2013

Geboorte tijd:

6:55

Geslacht:

Teef

Kleur:

Gestroomd

Gewicht:

172 gram

Herkenningskleur:

Roze

 

Puppy:

2

Geboorte datum:

29 augustus 2013

Geboorte tijd:

7:23

Geslacht:

Reu

Kleur:

Rood

Gewicht:

158 gram

Herkenningskleur:

Lichtblauw

Reutje Lichtblauw

 

Reutje Donkerblauw

Puppy:

3

Geboorte datum:

29 augustus 2013

Geboorte tijd:

7:37

Geslacht:

Reu

Kleur:

Rood

Gewicht:

182 gram

Herkenningskleur:

DonkerblauwPuppy:

4

Geboorte datum:

29 augustus 2013

Geboorte tijd:

7:58

Geslacht:

Teef

Kleur:

Gestroomd

Gewicht:

104 gram

Herkenningskleur:

Paars

Teefje PaarsReutje Oranje

Puppy:

5

Geboorte datum:

29 augustus 2013

Geboorte tijd:

9:45

Geslacht:

Reu

Kleur:

Rood

Gewicht:

172 gram

Herkenningskleur:

Oranje

Mabyn wist gelijk weer wat ze allemaal moest doen. Ze is zo lief voor de pupjes. Ook dit keer zit er weer een heel klein teefje bij van 104 gram. We zullen haar goed in de gaten houden, maar het drinken gaat al heel goed.

Vrijdag 30 augustus 2013
Wat zijn het weer een heerlijke pupjes. Mabyn is vrij rustig geweest vannacht. 
Toch een klein probleempje, ze wil niet eten en dat is nu toch heel belangrijk. We hebben van alles geprobeerd en ze heeft nu wel wat op maar het is heel erg veel. Ciardha en Dearbhail vinden de pupjes  ook heel interessant, bij elk geluidje uit de werpkist willen ze toch wel heel graag iets meer zien.

De namen zijn ook uitgezocht en opgestuurd naar de Raad van Beheer. Heel benieuwd of ze worden goedgekeurd. Zodra ze goed gekeurd zijn maken we ze bekend.

Zaterdag 31 augustus 2013
Op de website hebben we ook een mapje foto's. Als u daar op klikt kunt u een fotoalbum bekijken met foto's van deze pupjes.
De pupjes groeien wel, maar niet erg hard. Ook vandaag Mabyn weer met lekkere hapjes verwend. Ze vindt gewoon dat ze geen tijd heeft om te eten, het verzorgen van de pups gaat voor. Wij denken daar anders over, Mabyn heeft toch ook even tijd nodig om te eten. Reutje Lichtblauw heeft het vandaag ook niet zo lekker. Hij is heel onrustig en hij maakt veel geluid. We gaan hem vandaag extra in de gaten houden. Allemaal moeten we nu in een goed ritme gaan komen om weer orde, rust en regelmaat te creëren, dan bloeien de pups en Mabyn vast weer snel op.

Zondag 1 september 2013
Heel langzaam aan komt het ritme erin. Mabyn is een super mama. Ze doet echt alles voor haar pups.
Om haar toch wat rust te geven hebben we een bench bij de werpkist gezet. Dit vond ze heel fijn want ze ging er gelijk in liggen.
Op een gegeven moment ging ik toch maar even bij haar kijken, want ze bleef lang in haar bench liggen.
We moesten allemaal flink lachen. In haar stoffen bench zit een stukje gaas waardoor ze naar buiten kan kijken. De werpkist is gemaakt van doorzichtige platen. Raden jullie het al? Zo vanuit haar bench had Mabyn een heel mooi overzicht over haar pupjes. Ze hield ze echt nog steeds goed in de gaten!
Inmiddels hebben we het schuifje ook al geplaatst in de werpkist, want Reutje Lichtblauw is al een heel ondernemend typje. Hij rolde al bijna uit de werpkist.
Reutje Lichtblauw wordt ook wat rustiger. Hij heeft de bijnaam Doerak, omdat hij qua gedrag heel veel op zijn broertje (Dubhag) uit het vorige nest lijkt.
Reutje Donkerblauw gaat rustig zijn gangetje. Reutje Oranje heeft inmiddels de bijnaam Walrusje gekregen. Wat een nek heeft hij zeg! Ja en dan de teefjes. Teefje Roze is een heel rustig meisje. Teefje Paars is ook heel rustig, maar we leggen haar wel wat vaker aan omdat ze zo klein is. Maar daar maakt zij zich niet druk om. Wanneer ze allemaal liggen te drinken, dan ligt ze er heerlijk tussen. Als er geslapen wordt ligt ze heerlijk tussen haar grote broers in, zo blijft ze lekker warm. Het uitlaten van Mabyn gaat nu wel sneller dan voor de bevalling. Ze loopt vlot mee naar buiten. Ze plast en soms drukt ze en als ze klaar is, gaat ze als een speer naar huis. Er staat dan een wolkje boven haar hoofd met de tekst "MIJN PUPJES". Als ze dan gezien heeft dat alles goed is dan is ze weer rustig.
Hieronder een tabel met de gewichten per pup op dit moment. 

Pup Teef Roze

172

162

194

212

Pup Reu Lichtblauw

158

156

176

188

Pup Reu Donkerblauw

182

184

206

236

Pup Teef Paars

104

104

128

134

Pup Reu Oranje

192

190

222

250


Maandag 2 september 2013 
Het worden nu al bijna echte hondjes. Reutje Donkerblauw was vandaag al heel druk aan het oefenen met hoe kom ik het hardst vooruit. Je ziet dat ze nu allemaal al veel sterker zijn. Ze drinken nu echt heel goed. De pups lurken goed en trappelen hard tijdens het drinken bij Mabyn. De andere roedelhonden hebben vandaag ook even om het hoekje mogen kijken bij de pupjes. Ciardha en Dearbhail vinden het heel interessant, Burdy kijkt, maar dan graag van een afstand en Douglas ach ja die is zelf nog een klein hondje, die vindt het waarschijnlijk wel interessant omdat de twee meiden er zo erg op reageren. Mabyn laat de pupjes nu wat vaker alleen en het eten gaat gelukkig ook weer beter. Mabyn had niet zo'n trek in haar eten de laatste dagen. We hebben van alles aangeboden, maar ze had niet erg veel trek. Nu heeft Mabyn toch extra eten nodig, voor de melk voor de pupjes. 

Dinsdag 3 september 2013
Wat is het toch een plezier om naar de kleine pupjes te kijken. Ze liggen heel vaak heerlijk in de kist te slapen en dan maken ze regelmatig hele leuke geluidjes. Mabyn reageert daar dan vaak gelijk op. Ze is er zo voorzichtig mee en is zo zorgzaam. 

Woensdag 4 september 2013
Vandaag de brief terug gehad van de Raad van Beheer met de stamboomnamen. Gelijk verandert en weer opgestuurd. Nu zal het wel goed komen. Zodra de brief weer terug is dan melden we de namen. De pupjes groeien goed. Voor de rest gebeurt er nog niet veel meer dan eten, slapen, drinken, plassen en poepen. Mabyn houdt de pupjes echt heel schoon. Je vindt geen enkel drolletje in de werpkist

 

     

Donderdag 5 september 2013
Vandaag zijn de pupjes al weer 1 week oud, de tijd vliegt. Alle nageltjes van de pupjes zijn inmiddels geknipt. Ze waren al best wel scherp en dat lijkt mij niet zo lekker voor Mabyn.
De pups groeien goed. Teefje paars was dan wel klein, maar ze gaat prima vooruit. 

Pup Teef roze

172

194

212

246

270

302

336

378

Meer dan verdubbeld (2,1)

Pup Reu lichtblauw

158

176

188

222

264

280

316

346

Meer dan verdubbeld (2,1)

Pup Reu donkerblauw

182

206

236

268

302

338

366

406

Meer dan verdubbeld (2,2)

Pup Teef paars

104

128

134

162

194

202

238

266

Meer dan verdubbeld (2,5)

Pup Reu oranje

192

222

250

276

304

338

366

402

Meer dan verdubbeld (2,1)

Vandaag hebben we ook "proef"visite gehad en dat heeft Mabyn goed doorstaan. Het waren bekende mensen voor Mabyn, dus dat is een stuk gemakkelijker dan vreemde mensen.
Het foto album van week 1 is nu dus klaar. Eens kijken of we er ook filmpjes naast kunnen zetten. 

Vrijdag 6 september 2013 
De pups worden al bijna echte hondjes. Mabyn heeft vandaag haar eerste grote rondje weer gelopen. Wat vond ze dat leuk! Bij thuiskomst natuurlijk wel gelijk naar de puppen. 

Zaterdag 7 september 2013
Jahoe, de stamboomnamen zijn goedgekeurd! De Raad van Beheer heeft nog wel een foutje gemaakt in de spelling van een naam, maar dat zal wel goed komen. 
Voordat de pups geboren waren hebben we leuke namen met leuke betekenissen opgezocht. Na de geboorte hebben we er de namen bij de pups gezocht. We hopen dat ze hun naam waar gaan maken, als ze groter zijn.
Hieronder zijn de foto's met naam en betekenis van de pups: 


Fionnchan Myfanwy Dara Teefje roze 
Ons eerste teefje uit 2013 heet Fionnchan Myfanwy Dara.
Myfanwy betekent "my fine one".
De betekenis van Dara is twee.
Alle pups uit dit nest hebben "Dara" achter hun naam omdat ze uit ons tweede nestje komen.
Fionnchan Myfanwy Dara
Fionnchan Caradog Dara Reutje lichtblauw
Ons tweede pupje heet Fionnchan Caradog Dara. 
Hij is een lieverd, hij geeft om iedereen.
Fionnchan Caradgo Dara

Fionnchan Haynee Dara

Reutje donkerblauw 
Zijn naam is Fionnchan Haynee Dara. 
Hij is altijd vrolijk en altijd heel actief

Fionnchan Haynee Dara

Fionnchan Seirian Dara

Teefje paars 
Ons vierde pupje heet Fionnchan Seirian Dara. 

"Sparkling" is wat de naam van dit kleine pupje betekent. 

Fionnchan Seirian Dara

Fionnchan Awsten Dara

Reutje oranje 
Onze onverwachte vijfde pup heet Fionnchan Awsten Dara.
Zijn geboorte was een geweldig en magnifiek moment. 

Fionnchan Awsten Dara


Zondag 8 september 2013
Je ziet al dat de hondjes sneller gaan kruipen. Als Mabyn in de werpkist komt, dan komt er vaak gelijk beweging in de kleintjes. Het was een druk weekendje voor ons en de hondjes. En dat was goed te merken aan de pups. Ze waren niet veel aangekomen. Kleine Seirian was zelfs wat afgevallen. Dat was echt schrikken. Vanaf nu rust en de kleine regelmatig aanleggen. Hopelijk hebben we morgen beter nieuws!

Maandag 9 september 2013
Dat was even een zwaar nachtje. De verwarmingsplaat iets aangezet voor de pups, dan hoeven ze niet te veel energie te verspillen aan het zichzelf warm houden. De pups elke 2 uur even flink laten drinken bij Mabyn. De volgende dag waren alle pups weer aangekomen. Gelukkig. Heel de dag de pups in de gaten gehouden en extra laten drinken. De kleine Seirian dan heerlijk tussen de grote broers laten drinken bij Mabyn. De broers mogen dan het zware werk doen en Serian kan heerlijk drinken en meeprofiteren van het harde getrappel van haar broertjes. Mabyn hebben we ook veel rust gegeven en maar kleine rondjes gemaakt met het uitlaten. Vandaag allemaal vroeg naar bed/mand/bench/werpkist. De verwarming ook maar weer iets aanzette

Dinsdag 10 september 2013
We gaan allemaal weer de goede kant op! Mabyn eet weer lekker, Vandaag heerlijk een eitje gegeten, dat was smikkelen. De hondjes veranderen nu elke dag. Het worden al echt mini hondjes. Je ziet ze zo leuk liggen in de werpkist. Heerlijk bij elkaar gekropen, of helemaal alleen, heerlijk op hun rug liggend bij een knuffel. Dan kan je het gewoon niet laten of er een te knuffelen. Ja en als je er één knuffelt, dan moeten de anderen ook. Dat is zó vervelend :) Ze worden nu ook allemaal veel beweeglijker. Mabyn is ook zo slim. Als ze heerlijk buiten de werpkist ligt te slapen, dan gaan de puppen wel eens piepen. Mabyn staat dan op, kijkt even snel in de werpkist en als er niets aan de hand is dan gaat ze gauw weer weg. Als de puppen haar namelijk in de gaten krijgen (Lees: ruiken) , dan maken ze ineens heel veel kabaal, Jahoe mama is er weer......drinken !!!

Woensdag 11 september 2013
Vanmorgen hadden we een leuke verrassing. Myfanwy heeft haar oogjes een klein beetje open. Weer een fase verder. We zijn heel benieuwd  hoe snel de anderen gaan volgen. De oortjes gaan ook open, want de geluiden die ze zelf produceren gaan nu ook veranderen. Het leken altijd net een stel parkieten, maar nu komen er af en toe andere geluiden uit de werpkist.

      

Donderdag 12 september 2013
Wat gaat de tijd snel! Vandaag zijn ze alweer 2 weekjes oud. Haynee is ook bezig om zijn ogen te openen. De rest vindt het nog best zo. Mabyn gaat nu toch iets vaker heerlijk op een rustig plekje liggen, gewoon even weg bij de pups. Moet kunnen want ze groeien weer goed. Nu moet ik wel voorzichtig zijn want morgen moeten ze ontwormd worden en daarna groeien ze vaak wat minder. Niet teveel vooruit kijken en nu even genieten. 

Vrijdag 13 september 2013
Caradog en Awsten kijken nu ook met hun ondeugende oogjes de wereld in. Myfanwy kijkt nu echt heel duidelijk in het rond. 's Avonds was het zover. Er moest ontwormd worden. Het was echt heel wisselend. Het ene pupje smakte het zo op en de ander trok er echt een heel vies gezicht bij. Mabyn heeft alles heel goed in de gaten gehouden en ze moest ook alles heel schoon houden. Na het ontwormen de werpkist even goed schoongemaakt, want overal lagen roze vlekjes van het ontwormingsmiddel. Dus snel schoonmaken en de pups weer met rust laten om lekker bij mama Mabyn te kunnen drinken. 

Zaterdag 14 september 2013
5 paar oogjes kijken ons aan. Seirian heeft ook bijna haar oogjes helemaal open. De kleine meid doet ook heel erg haar best om al een paar pasjes te lopen in plaats van over haar buikje te schuiven. Zo zie je maar weer, is ze laat met haar oogjes en loopt ze als eerste. Alles gaat zoals het gaat. De een is vroeg met de oogjes openen en de ander is snel met lopen. We zijn heel benieuwd hoe het vanavond met de gewichten van de pups is. Vooralsnog zien ze er goed uit. 

Zondag 15 september
Teefje Myfanwy (Roze) 830 gram
Reutje Caradog (Lichtblauw) 820 gram
Reutje Haynee (Donkerblauw) 972 gram
Teefje Seirian (Paars) 638 gram
Reutje Awsten (Oranje) 956 gram

Dat gaat de goeie kant op. Ze zijn nu ook aan het proberen om te lopen. De lichtere pups , ja daar gaat het iets sneller bij. Van de week ook een filmpje gemaakt van Caradog die dapper door de werpkist loopt. Zal proberen om dit filmpje bij de foto's te plaatsen.

Maandag 16 september
Ze worden met de dag weer nog leuker. Het worden kleine mini Cairns! Ze slapen nog wel veel. Mabyn gaat nu ook regelmatig even gewoon op de bank liggen en dan moeten we haar echt wel even verwennen. Geen probleem dat verdient ze ook. De rest van de hondjes worden steeds nieuwsgieriger. Kleine Douglas moeten we in de gaten houden want hij steelt de speeltjes uit de werpkist!

Dinsdag 17 september
De puppen gaan nu uit zichzelf plassen, Mabyn hoeft het niet meer te stimuleren. Het valt toch echt niet mee om pup te zijn, Slapen, eten en ook nog eens lekker bij mama kroelen.

Woensdag 18 september
Z,o vanavond even een heerlijk puppyavondje gehad. We hebben het er bewust even van genomen. Lekker gewogen, leuke foto's gemaakt. En niet te vergeten heerlijk geknuffeld. 

     


Donderdag 19 september
De tijd vliegt, vandaag zijn de pups alweer 3 weken. Ze doen het allemaal goed. Ze slapen nog veel en als ze slapen dan mogen ze ook heerlijk blijven slapen. 
Het was ook weer nagelknipdag. Dit moeten we wel bijhouden zegt Mabyn. 

Vrijdag 20 september
Hele spannende dag! De pups mogen vandaag een beetje vlees eten. Kleine Seirian eet het al gelijk heel goed. Zus Myfanwy weet er ook goed raad mee. Broertje Awsten smikkelt lekker van het vlees. Broer Caradog weet er ook raad mee. Broer Haynee was al heel erg moe. Daar gaan we het morgen weer bij proberen.

Zaterdag 21 september
Na een drukke werkweek gaan we er een heerlijk pupweekend van maken. De werpkist wordt weer anders ingericht. We gaan testen met de bak met kattebak korrels, maar er moet wel ruimte blijven voor Mabyn. De pups hebben heerlijk buiten de werpkist gelopen. Dat vonden ze heel leuk! En toen ineens was het weer helemaal stil. Dan vallen ze ineens in slaap. Weer terug in de warme werpkist gelegd en heerlijk zitten genieten van de humpjes.

Zondag 22 september
Het was heerlijk weer, maar ik durfde het niet aan om met de kleintjes naar buiten te gaan. Ze spelen nu echt met elkaar. Ze hangen soms in elkaars oor of ze hangen aan een staart. De gewichten zijn nu allemaal boven de 1000 gram, behalve de kleine meid, die zit rond de 750 gram.

Maandag 23 september
Weer portret foto's gemaakt. Althans geprobeert. Ze zitten soms echt niet stil en zitten ze stil dan slapen ze. Het vlees gaat er al goed in. Bij sommige pups doen we nog een beetje helpen. Er zijn pupjes bij die al netjes uit de puppybak eten. Ze worden echt al groot. 

Dinsdag 24 september
De pupjes vinden het steeds leuker om op ontdekkingsreis te gaan. Ze proberen al harder te lopen en ze gaan steeds meer met elkaar spelen. 
We hebben ook een drinkflesje met water opgehangen waar ze soms uit drinken. Er staat ook een waterbakje en daar spelen ze graag mee.

Woensdag 25 september
Wat zijn ze toch leuk! Ze ontwikkelen zich heel hard. Ze spelen heel veel met elkaar en met verschillend speelgoed. De staart van de broer of zus is ook altijd een leuk speelgoedje. O ja vergeet de oren niet. De teefjes zijn echt heel duidelijk gestroomd qua kleur. Wat de reutjes gaan doen is voor mij nog even een raadsel. Caradog is lichter van kleur dan zijn broertjes. Haynee en Awsten lijken qua kleur heel veel op elkaar. Gelukkig hebben ze allemaal een ander staartje zodat we ze wel uit elkaar kunnen houden. Binnenkort toch maar even de nageltjes weer lakken zodat we het zeker weten. 

 

      

Donderdag 26 september
Wat is Mabyn vandaag onrustig. In de ochtend had ze alle kranten in de werpkist verscheurd en je zag aan haar dat ze d'r draai niet kon vinden. De andere honden waren ook uit hun doen. Dat bleef heel de dag zo. 's Avonds zijn we erachter gekomen wat er aan de hand was. Terwijl ik 's morgens even weg was, heeft er een buurman in de straat een hartstilstand gekregen. Er zijn 2 ambulances en veel mensen bij de buren over de werf gegaan. Daar zijn ze dus allemaal van slag door geraakt. Nu weer even rust brengen in de dagelijkse dingen en dan zal het snel weer beter gaan. (We hopen dat het met de buurman ook weer snel beter gaat!) De pups zijn nu alweer 4 weken, jeetje wat gaat het snel. De nageltjes zijn ook weer geknipt. Dan heeft Mabyn niet zo'n last van die scherpe nageltjes tegen haar buik aan.

Teefje Myfanwy (Roze) 1100 gram
Reutje Caradog (Lichtblauw) 1070 gram
Reutje Haynee (Donkerblauw) 1230 gram
Teefje Seirian (Paars) 884 gram
Reutje Awsten (Oranje) 1210 gram 

Vrijdag 27 september
De pups zijn nu regelmatiger buiten de werpkist te vinden. Ze spelen even en dan maken ze veel lawaai, en dan ineens is er weer rust. De meesten zoeken de werpkist op om lekker warm tegen, onder, bovenop, naast een knuffel, broer of zus te kruipen. Er ligt er ook wel eens 1 naast de kist, maar die leg ik dan toch vaak terug in de kist. Gezelliger en warmer. Als de pups slapen laat ik ze ook slapen, tenzij het tijd is om te eten. Heeeeel langzaam aan gaan ze wennen aan de tijden van het eten. Kleine Haynee was vandaag ook druk in de ren bezig terwijl ik aan het schoonmaken was.  Ik loop dan meestal op mijn sokken en schuifel zo door de ren om ongelukjes te voorkomen. Ineens dacht ik wat wordt het toch warm bij mijn tenen. Ja hoor, Haynee stond dus heerlijk op mijn sok te plassen. Geen klein plasje maar het was echt een flinke. In de ren hebben we dit keer ook een bak met kattegrit staan. De meisjes zie ik er vaak gebruik van maken om te plassen. De jongens proberen het ook wel, maar dan vergeten ze hun achterpootjes ook in de bak te zetten. het gevolg is dan dat ze echt precies naast de bak staan te plassen.
Mabyn is vandaag ook weer iets rustiger. Morgen gelukkig weekend en dan gaan we haar nog even iets meer verwennen en bijstaan.

Zaterdag 28 september 
De pups waren donderdag niet zoveel aangekomen. Vandaar dat ik de 4 weken ontworming 1 dag hebt verplaatst. Wat vonden ze het weer heerlijk ( maar niet heus). Vandaag hebben we ook de knuffels in de ren verwisseld. Ze moeten nu toch ook met verschillende kleuren, vormen, stoffen, geuren  en geluiden in contact komen.
Het mooie is dan dat ze dan op zo'n moment aan de haal gaan met een lege keukenrol, de krant en een velletje van een keukenrol. Zo leuk om te observeren dat het ene pupje best wel op de voorgrond treed, de ander speelt graag alleen en gaat ook heel dapper alleen op onderzoek uit. Dan zijn er 2 pups die elkaar heel vaak opzoeken. Maar ja dat was vandaag. Morgen kan het weer anders zijn. Soms als alle honden in slaap zijn, hoor je ineens een pupje heel hard snurken. Of als je gaat kijken ligt er een heerlijk op zijn rug te slapen en een ander ligt dan in zo'n houding waarvan je denkt zit alles nog wel goed?

Zondag 29 september
Wat zijn we aan het genieten van de pups. Het is een heel leuk nestje en mama Mabyn doet het ook heel goed. We hebben nu voor Mabyn een bankje gemaakt zodat ze zelf kan bepalen of ze bij de pups zit of niet. De pups eten het vlees heerlijk op. We hebben in de ren een flesje hangen met water, waar de pups uit kunnen drinken. Dat scheelt heel veel door de waterbak lopen van de pups. De ren blijft zo een stuk droger. 

Maandag 30 september
De 2 meiden plassen nu regelmatig in de bak met kattegrit. De jongens proberen het ook wel, maar die staan regelmatig met maar 2 pootjes in de bak. Dan wel de 2 voorpootjes, zodat de plas vaak naast de bak valt. Ze hebben ook de kamer mogen verkennen. Dit was heel indrukwekkend  voor ze. Ze hebben veel gelopen en ineens lagen ze weer te slapen. Weer een stapje op de ladder van ervaringen.

Woensdag 2 oktober
Nou, ze zijn niet dom. Ze zitten nu voor het deurtje van de ren te piepen dat ze eruit willen. Het in de kamer lopen is ze dus goed bevallen. Hoe snel ze toch leren als het maar leuk is. De pups gaan steeds meer vlees eten en zo af en toe krijgen ze lekkere geitenmelk. De tandjes zijn ook allemaal heerlijk doorgekomen. Mabyn vindt dit dus niet zo fijn. 

      


Donderdag 3 oktober
Met de dag zie je de puppen steeds beter en zekerder gaan bewegen. het groeit zo snel. Mabyn speelt nu meer met de pups. Vooral als ze met de puppen in de woonkamer is. Ze hoeft dan even geen moeder te zijn, maar ze kan heerlijk met de kleintjes spelen, kroelen en tegelijkertijd krijgen de pups een opvoedingslesje. 

Vrijdag 4 oktober
Het was vandaag een druk daagje. Dat merk je best wel zo aan de pups. Even alles proberen rustig te houden en morgen en overmorgen weer heerlijk met zijn allen genieten van het kleine en grote grut.

Zaterdag 5 oktober 
Zo, eindelijk weekend en genieten van de pups! Dat hebben we echt gedaan. Vandaag zijn ze allemaal even naar buiten geweest. Wat was dat een belevenis. Foto's en een filmpje kunnen jullie zien onder het knopje foto's. Wat een zalig weer. De pups vonden het echt heel leuk. Al die nieuwe geluiden en geurtjes. De buurman startte wel even zijn motor en dat was best wel heftig. Er was even een schrikreactie, maar dat was snel over. De pups groeien nog steeds goed. Mabyn gaat wel steeds minder bij de pups om ze te laten drinken, maar dat is ook logisch. Al die pups met scherpe tandjes! 
De pups zijn ook echt niet dom. Wanneer ze uit de ren mogen, dan staat er iemand aan de buitenkant van de ren om het hek open te doen. DUS als er iemand staat gaan wij veel geluid maken dan mogen wij er wel uit. MIS. We gaan nu zelf in de ren, doen even leuke dingen met de pups, zijn ze rustig dan gaat het hekje pas open. We zijn begonnen met de opvoeding.

Zondag 6 oktober
Heerlijk zo'n zondag. Vandaag puppyvisite gehad en een heel leuk puppypakket gekregen. De pups zijn er super blij mee. De pups hebben vandaag heerlijk buiten de ren gelopen, gespeeld en geslapen. De pups ontdekken per dag zoveel. Ze ontwikkelen nu echt met het uur.  

Maandag 7 oktober
Rustdag. De pups liggen heel veel te slapen. We laten ze nu ook lekker met rust, want woensdag komt de chipper en dat is ook weer een hele spannende dag. Vanavond hebben we ook puppybezoek gehad van mensen die uit het eerste nest een pup hebben. Ze waren gelijk weer helemaal weg van de pups. Gelukkig voor hun zijn de pups allemaal al besproken :). Ze eten allemaal lekker. 

Dinsdag 8 oktober
Nou, de rustdag is weer voorbij. De pups vonden het echt weer tijd om de ontdekkingsreis verder voort te zetten. Ze verkennen nu ook andere hoekjes van de kamer en keuken. We hebben ook het speelgoed in de werpkist gewisseld. Trekspelletjes zijn heel leuk. 

Woensdag 9 oktober
Zo vandaag een spannende dag voor de pups, ze weten het alleen niet. Vandaag komt de chipper de pupjes chippen. Alle spullen alvast klaargelegd, zodat ik niet iets vergeet. De chipper was prima op tijd. Alles ge-checkt en alles klopte. En daar gingen we dan, de pups voorzien van een chip. De pups hebben zich voorbeeldig gedragen. De stamboomnamen, pups en chipnummers zitten nu vast aan de pup. Gelijk alle pups geregistreert bij de hondendatabank. De nieuwe eigenaren moeten de pups straks overzetten op hun eigen naam. Gelijk de pups opgegeven voor de test in Utrecht. En nu ga ik lekker spelen met Mabyn en de pups.

       

Donderdag 10 oktober
Het was voor de pupjes gisteren dus toch een intensievere dag dan dat we dachten. Ze waren niet allemaal aangekomen qua gewicht gisteren. Vandaag rustig aan doen,veel rusten en lekker eten. De pups zijn vandaag wel even in de tuin geweest. Het weer was zo lekker, dus daar moeten we even van genieten. Het waren niet allemaal helden vandaag met het naar buien gaan. De drempel naar buiten was erg hoog. Vanavond hebben we weer statie-foto's gemaakt. Dat wordt steeds moeilijker want ze bewegen steeds meer. 

Vrijdag 11 oktober
We zouden vandaag naar de dierenarts gaan voor de enting, maar die hebben we verzet naar maandag. De pups hebben toch wat rust nodig. Er gebeurt nu ineens weer zoveel. Chippen, dan enten en ook nog ontwormen. Om het wat te verdelen, dan maar maandag enten. Het worden al bijna echte waakhonden. Ze kunnen blaffen!. 

Zaterdag 12 oktober
Wat een heerlijk weertje vandaag, daar gaan we even gebruik van maken. Even weer naar buiten aan het riempje. Spannend. Moesten ze toch ineens door de voordeur! Chique. Staan ze ineens midden in het gras, dat is feest. Alleen zo'n riempje dat zit dan in de weg. Dat is even jammer dan. Daarna stoer stappen achter mama aan even langs de weg. Ze hebben gelijk weer veel gezien en gehoord. Daarna weer naar binnen, eten en SLAPEN. 's Avonds hebben ze weer losgelopen in de kamer. Wat een verschil met vorige week. Nu rennen ze echt van de ene kant naar de andere kant. O ja en dan nog proberen om een gekke sprong te maken, dat geeft leuke beelden. 

Zondag 13 oktober
Zoooooooo blij dat we gisten naar buiten zijn gegaan. Het is herfst, wind, onweer en regen. Maar de pups merken daar binnen niets van. Vanochtend een beetje lui begonnen, maar dat was snel voorbij. Douglas is wel heel gek op de pupjes en de pupjes ook op Douglas. Ze zoeken elkaar vaak op. Douglas loopt de boel lekker op te stoken.

Maandag 14 oktober 
Wat een heerlijk stel is het toch. Ze spelen met alles en ze gaan nu zo af en toe ook blaffen (dat is iets minder :)). Vanmiddag met de pups naar de dierenarts geweest voor de eerste enting. Allemaal in een bench, mama in een bench en papa? Ja papa wilde ook graag mee (dat heeft niets met de dierenarts te maken hoor, hij houdt gewoon van autorijden). De heenrit was niet heel stil. De pups vonden het heel spannend, ja en dan ga je geluid maken. Op de snelweg werden ze al wat stiller, het zijn gewoon snelheidsduiveltjes. Bij de dierenarts hebben ze zich allemaal heel goed gedragen. De dierenarts heeft ze allemaal, helemaal nagekeken en alles genoteerd in de paspoorten. Burdy werd op een gegeven moment in de spreekkamer uitgelaten door een pup. Burdy had zijn riem nog om en een van de pups vond dat mooi speelgoed. De arts heeft ook nog even staan kijken hoe Burdy de pups deed opvoeden, dat vond hij een heel mooi gezicht. Hij moest er eigenlijk ook wel om lachen. Zo is onze Burdy! Op de terugweg naar huis was het al een stuk rustiger. Thuis gekomen de pups in de ren gezet met wat eten, maar daar hadden ze geen tijd meer voor. SLAPEN!

Dinsdag 15 oktober
Gisteren was een indrukwekkende dag voor de pups. Kan je toch zien dat het eigenlijk nog maar hele kleine wezentjes zijn. Deze week heeft Rowena vakantie en zij verwent de pups best wel een beetje op een goede manier. Ze zijn vandaag niet veel aangekomen en zelfs wat afgevallen. Alles even met rust laten en dan komt alles weer goed.

Woensdag 16 oktober
De batterij bij de pups raakt weer vol! Ze zijn weer heel levendig, gelukkig.  Tijdens het loslopen gaan ze steeds leuker en ondeugender worden, maar dan ineens is het toch stil. Ze knauwen nu heel graag op botjes of andere knauwmaterialen. Heel logisch want dat is hun ontdekkingsreis en leermoment, door alles in je mond te nemen. 

     

Donderdag 17 oktober
Vandaag weer even buiten gewandeld. Het was weer leuk om de pups aan de riempjes te zien rondstappen. Er was er een bij dat leek wel een veulen, dat bokkesprongen aan het maken was. Een andere pup vond het weer heel indrukwekkend, die hebben we lekker even op de arm genomen om alles even te laten bezinken. Hij was snel weer rustig en daar liep hij dan weer tussen zijn broertjes en zusjes mee naar huis

Vrijdag 18 oktober
Ze groeien best wel hard!  Sommige oortjes staan soms en dan ineens hangen ze weer. Ze reageren nu echt wel heel erg op onze stemmen. Er zit ook een pup bij wat al bijna net zo gaat babbelen als onze Dearbhail. Als de pups uit de ren mogen, moeten ze stil zijn en zitten. Je moet ze dan zien kijken als er een broertje of zusje uit mag en hij/zij nog niet. Maar ze zijn niet dom! Binnen een paar tellen lopen alle pups in de huiskamer, wat betekent dat ze allemaal stil zijn geweest en allemaal hebben gezeten.

Zaterdag 19 oktober
Heerlijk weer weekend, kunnen we weer leuke dingen gaan doen met de pups. het is altijd gemakkelijker als er meer ogen, oren, handen en benen zijn. Het was zulk heerlijk weer dat we ze los hebben laten lopen in de tuin. Dat was een feest. Rennen. ontdekken, spelen en springen. Bloemen ontdekken, he wat is dat voor raar zwart monster, Gentle. ze hebben nu dus ook al kennis gemaakt met onze pony. Wat een lekker koppeltje! Ook dit was weer indrukwekkend, want ze hebben 's middags heerlijk geslapen.

Zondag 20 oktober
Ja, nu moeten we knopen door gaan hakken, waar welke pup naartoe zal gaan over anderhalve week. We zijn er denk ik wel uit, maar dat zeggen we nog niet! De pups hebben vandaag weer een ontdekkingsreis meegemaakt. we hebben een wandelingetje gemaakt. Heerlijk op de arm en alles bekijken. We zijn andere honden tegen gekomen, geiten, herten, grote auto's brommers en fietsers. Het laatste stukje naar huis mochten ze lopen, en dat vonden ze heel leuk.

Maandag 21 oktober
Inmiddels weten de pupkopers welke pup ze krijgen. Ze zijn allemaal blij! We hebben gelijk ons infomapje opgestuurd. Hierin staan allerlei dingen voor wat betreft de opvoeding van de jonge pup. De pupkopers kunnen zich nu echt gaan voorbereiden op de komst van hun pup!

Dinsdag 22 oktober
Vandaag is Jolanda langs geweest om foto's te maken van de pups en Burdy en Mabyn. Ze is weer heel intensief met de diertjes bezig geweest. We zijn heel benieuwd hoe de foto's geworden zijn. Helaas hebben we geen foto van alle pups samen. Het ene moment waren de jongens wakker en sliepen de meiden en andersom. Toen Jolanda weg was sliepen ze wel allemaal! Morgen een spannende dag. Vanavond om 22:30 nog eten en dan nuchter blijven totdat de uitslag bekend is.

Woensdag 23 oktober
De dag van de waarheid is daar. De pups waren het er niet mee eens dat ze 's morgens geen eten kregen. Ze waren heel onrustig en Mabyn ook. Daarom zijn we vroeg vertrokken. Eerst zijn we langs mijn werk gegaan. Daar zijn ze allemaal flink geknuffeld door de collega's, een goede socialisatie! Daarna op weg naar Utrecht. In het dorp werd er nog wel gezongen achter in de wagen. Op de snelweg vielen ze al aardig snel in slaap. Er was geen file, dus we waren veel te vroeg. Maar dat was niet erg. De pups waren daar aardig rustig en al die aandacht vonden ze wel leuk! Jolanda en Koen waren er ook met hun pupjes. Wat een leuke ondeugende pups! Ja en toen was het zover. We mochten met Harry mee naar kamer 14. Alle pups hebben zich netjes gedragen. Het bloed werd gelijk op ijs gezet en naar het lab gebracht. En dan is het tijd om weer terug te gaan naar de wachtkamer. Wachten ... nog meer wachten, babbelen en wachten. En daar was Harry weer, nu met de uitslag van de test. Ze waren allemaal goed!!! Opluchting!  Maar we mochten toch nog even naar kamer 14. De hartjes werden nog even gecontroleerd op een ruisje. Ook nu weer was alles goed. Wat kan je dan blij zijn!! De pups lekker wat te eten en drinken gegeven. We mochten naar huis (wel eerst betalen natuurlijk). De terugtocht was voor de pups wel wat onrustig. Op de snelweg waren ze weer rustig. Bij Teteringen werd er 1 onrustig, en als er 1 onrustig wordt, dan worden ze het allemaal. Helaas was de afrit naar ons dorp afgesloten dus we moesten ook nog omrijden. Eenmaal thuis gekomen hebben we de pups lekker in de ren gezet en daar zagen we waarom ze zo onrustig waren. Ze moesten plassen en drukken. Daarna gingen ze allemaal slapen. Wij lekker de andere hondjes verwend met een groot rondje. Dat hadden ze best wel verdiend. Thuis gekomen was het weer etenstijd voor de pups, nou dat ging er wel in. Nu gaan we lekker genieten van de pupjes! 

      

Donderdag 24 oktober
Zo, nu alle papierwerken in orde gaan maken en nog even van de pups genieten

Vrijdag 25 oktober
Het worden nu al echte druktemakers. Toen ze voor het eerst los mochten lopen waren ze heel voorzichtig. Nu rennen ze gelijk naar de bijkeuken deur, want ze willen heel graag buiten spelen. Helaas 's avonds kan dat niet. Geen probleem, we gaan ons wel vermaken met de waterbak. Douglas opzoeken, broertje/zusje plagen, nee komt helemaal goed

Zaterdag 26 oktober
Ons puppy weekend. Vandaag op visite geweest en de pups mochten mee. Ze zijn flink geknuffeld. De pups mochten vandaag heerlijk buiten spelen. Wat een heerlijk koppeltje is het toch!

Zondag 27 oktober
We wilden vandaag een rondje met de pups op de arm maken door het dorp, maar het zat niet mee. Het regende en ineens was het droog. Pups de riempjes omgedaan en toch op pad gegaan. We waren de straat nog niet uit of het begon weer te hozen en hard te waaien. De pups vonden er niets aan! Maar weer omgekeerd. In de middag werd het weer beter, we hebben nu de pups weer lekker in de tuin laten spelen. Mooi!!

Maandag 28 oktober
Nog een paar dagen en dan gaan we afscheid nemen van onze Awsten, hij gaat straks Bikkel heten. Hij is de eerste die het nest gaat verlaten. Vandaag hebben we de pups binnen gehouden, want het waaide zo hard! Straks waaien de pups nog weg :) 


Dinsdag 29 oktober
Vanavond het laatste puppybezoek gehad. Het zijn allemaal hele lieve, geïnteresseerde pupkopers. Ze zijn allemaal vaak op bezoek geweest. De pupkopers kunnen nu bijna niet meer wachten, totdat zij hun pup op mogen komen halen. En wij genieten nog steeds. We hebben ze nu ook 's nachts in een bench zitten. Ze kunnen elkaar zien en ruiken. Dat gaat al heel goed. Soms duurt het even voordat het stil is, maar dat geeft niet, dat is logisch. Soms piept er wel eens eentje 's nachts en dan moet hij/zij even plassen en hup weer in de bench. 's Morgens gaan ze dan gelijk allemaal op de krant en dan wordt er heel veel geplast en gepoept! 


Woensdag 30 oktober
Wat een doerakken zijn het toch. Dit ben ik nog vergeten te vertellen vorige week. Ik was de ren aan het schoonmaken en ik had een keukenrol bij me voor de hoopjes. Jullie voelen het al aankomen denk ik. Loop ik met de vieze kranten naar buiten, en ga gelijk even de andere hondjes uitlaten. Kom ik thuis heel de ren wit!. Een lol dat ze hadden. Nog maar een keer de ren schoongemaakt, maar de keukenrol heb ik nu maar niet laten staan.