Fionnchan Kennis Còig
"Kennis" betekent "Prachtig"


Kennis is ter wereld gekomen op 19 januari 2017. 

Fionnchan Kennis CòigDe opmerking die het vaakst werd gemaakt, was dat Kennis een heel erg ondeugend hondje was dat veel werk zou zijn. Al vanaf dat ze twee weken oud was, was dit aan haar te zien. Ze is zeker een uniek geval en haar karakter zal (gedeeltelijk) zijn ontstaan in de tijd dat ze nog niet was geboren. Ze zat met twee anderen in de baarmoeder, alleen de voorste pup was al overleden. Zij wilde eruit, maar door deze pup lukte dat niet. Ze heeft een paar dagen moeten vechten zonder resultaat totdat ze eenmaal met een keizersnede ter wereld werd gebracht. Zij heeft het als enige overleeft en is een vechtertje geworden. Gelukkig kon ze opgroeien met haar halfbroertjes en -zusje, waardoor ze toch een redelijk gewone puppytijd heeft gehad. Alsnog was zij duidelijk anders. Niet alleen door haar zwarte vacht, maar vooral in haar aandringende, zeer aanwezige karakter en haar constante onvermoeibaarheid. 


 Kennis collage


Vrijdag 16 juni 2017
Dit weekend was er een evenement vanuit de Nederlandse Cairn Terrier Club, namelijk het Cairnweekend. Ik (Rowena) was hier met Ciardha en Kennis heengegaan en had in een huisje gezeten.
Gelijk op de eerste dag had Kennis al aandacht getrokken. Er was op het grasveld een stukje afgezet met een hekje (waar een creatieve Cairn wel uit kon komen). Daarbinnen stonden pionnen, hoepels, hindernisjes en een tunnel. Er was een parcours gemaakt als leuke introductie van het Cairnweekend. Dit leek me leuk om met kleine Kennis uit te proberen. Ik stapte met haar naar binnen en mensen dachten al, aww wat zal dat p
upje van vijf maanden kunnen doen? Ik had vertrouwen in haar kunnen en klikte haar riem los. Meerdere mensen reageerde gelijk een beetje verbaasd, want zo'n pup kon toch nog helemaal niet zo goed luisteren?? Kennis en ik hadden hen laten zien dat ze het mis hadden. Ze deed iedere oefening heel erg netjes en met veel aandacht. Ze liep ook na iedere oefening weer afgeleid weg, maar ik hoefde haar naam slechts te noemen en ze kwam weer vrolijk teruggerend. Na de laatste oefening maakte ik haar riem weer vast en we verlieten samen tevreden het afgezette stukje.
Later die dag waren Ciardha, Kennis en ik naar het huisje gegaan. Kennis heeft duidelijk het lef van haar vader gekregen. Er was een smalle gang welke Kennis goed moest onderzoeken. Ciardha daarentegen werpte één blik in de gang en draaide zich gelijk razendsnel om, ze weigerde in die enge gang te lopen. Hetzelfde gebeurde die avond toen ik hen de slaapkamer in wilde krijgen. Kennis onderzocht de kamer na een moment te hebben gekeken, maar Ciardha durfde met haar poten niet het laminaat aan te raken. Toch wel typisch, aangezien ze thuis ook wel eens op laminaat loopt. Er is één situatie waarin Kennis altijd vrolijk wordt. Als we buiten op straat lopen en ze ziet een voetganger of fietser in de verte haar kant op komen, dan gaan haar oren van enthousiasme helemaal naar achteren. Ze rent tot het einde van de riem en liefst nog een stukje verder. Soms staat ze op haar achterpoten zodat ze met haar voorpootjes al kan zwaaien. Ze springt een beetje rond omdat ze veel te opgewekt is om stil te staan. Haar staart kwispelt razendsnel en het enige wat ze wil, is de voorbijganger begroeten. Dit doet ze bij alle mensen die ze nooit eerder heeft gezien. Bij vage bekenden is ze iets minder enthousiast en bekenden begroet ze normaal.


14 oktober 2017
Kennis mag af en toe ook met mij mee naar boven toe. Ze vindt het wel leuk op mijn kamer, zeker dat grote bed vindt ze heerlijk. Daar heeft ze meer dan genoeg ruimte om te rollen en te schuren en plezier te maken. Ze herkent twee speeltjes in de kamer, omdat die eerst beneden lagen. Daar speelt ze altijd graag mee, maar ze wilde ook een kijkje nemen bij de andere speeltjes. Er was een groot roze ding, en er was een ander speeltje dat sterk naar haar moeder rook... de rode Kong Wubba. Ciardha's lievelingsspeeltje. Kennis pakte die vrolijk op en speelde er leuk mee. Dat spel ging over in knabbelen en ze heeft het voor elkaar gekregen om de stevige stof te rafelen. Dat zal Ciardha niet op prijs stellen...


 

Fotoalbum Fionnchan Kennis Còig

Kennis gebruikt Ynyra als kussen
Farquhar en Kennis