VACHT
De Cairn Terrier heeft een zachte, wollige ondervacht en een harde waterafstotende bovenvacht. 
De Cairn heeft qua vacht niet heel veel onderhoud nodig. 
Een keer per week een lekkere borstelbeurt is vaak genoeg. Begin hier als pup al mee, want hoe eerder hij dit gewend is, hoe fijner het voor de hond is. Wassen is niet nodig, want dit tast vaak de waterafstotende bovenvacht aan. Heeft uw Cairn in de bagger liggen rollen, dat kunt u het er vaak uitborstelen als het opgedroogd is. Heeft uw Cairn in iets vies stinkends liggen rollen, dan kunt u de vacht insmeren met een geklutst ei, en als het even ingewerkt is de vacht uitspoelen met lauw water. 

De Cairn mag absoluut niet geknipt of geschoren worden. De waterafstotende bovenvacht verandert dan van structuur en kleur. De bovenvacht wordt zachter en lichter. De waterafstotende laag verdwijnt ook en na een wandeling in de regen blijft de Cairn dan heel lang nat. Op gevoelige plekken mag de schaar wel gebruikt worden, zoals onder de voeten, rond de anus en rond de geslachtsdelen. 

Om de vacht goed te onderhouden, moet de trimster de vacht met de hand plukken. De dode, lange haren worden er dan uit getrokken. Als de bovenvacht goed plukrijp is, vindt de hond dit meestal niet erg. 
Met de ondervacht wordt niets gedaan. De ruwe vacht groeit weer aan. Als men regelmatig met de hond naar een goede trimster gaat, kan de hond een stripvacht krijgen. Alleen de lange haren worden er dan uitgehaald. Zo krijgt de hond meerdere lagen bovenvacht met verschillende lengtes. De hond loopt dan nooit alleen in zijn ondervacht. 

U kunt uw hond naar een goede trimster brengen, maar u kunt zich ook in de kunst van het trimmen verdiepen en het zelf doen. De NCTC geeft regelmatig workshops om het trimmen te leren. Als u zelf de vacht bijvoorbeeld één maal in de acht weken bijhoudt met trimmen, staat de hond kortere tijd op de tafel om te trimmen. De vacht wordt er ook vaak mooier door. 

Zoekt u alstublieft wel een trimster die plukt en niet knipt en niet scheert. Op de site van de NCTC staat een aantal adressen vermeld. U kunt er ook voor kiezen om het eens in de zes tot acht maanden te laten doen. Zo'n trimbeurt duurt dan wel gemiddeld zo'n drie uur. Houd u er dan wel rekening mee dat u dan een heel ander Cairntje mee naar huis krijgt. In plaats van een heerlijke langharige hond krijgt u ineens een 'kale' hond mee naar huis. 
De eerste keer dat een Cairntje geplukt moet worden is meestal op een leeftijd van 12 tot 16 weken. De lange nestharen (puppyfluff) wordt er dan uitgehaald. 


TANDEN
De tanden kunt u wekelijks poetsen met een hondentandpasta. Begin hier als pup al mee, want dan wordt het al snel heel gewoon. Er bestaat ook een tanden-gel. Dit kan je zo op de tanden smeren, want er zit een spuitstukje aan de tube. 


VOETEN EN NAGELS
De nagels kunt u knippen met een speciaal schaartje. De haren tussen de voetzooltjes kunt u ook knippen. 
Normaal gesproken heeft de Cairn een gemakkelijk te onderhouden vacht, maar houd er wel rekening mee dat de kosten voor het trimmen regelmatig terugkomen. 


BENODIGDHEDEN

  • grove kam
  • fijne kam
  • borstel
  • tandenborstel
  • hondentandpasta
  • klein schaartje
  • trimvingers


Als u bij een goede fokker/fokster uw hond haalt, kunt u de hond daar ook vaak laten trimmen. Ze zullen u ook helpen met het vinden van een goed adres om te trimmen als u niet echt bij de fokker/fokster in de buurt woont.