OORSPRONG
De Cairn Terrier komt oorspronkelijk uit Schotland en is daar vermoedelijk een van de oudste terriers. Hij heeft zijn bijdrage geleverd tot de vorming van de Schotse Terrier en de West Highland White Terrier. Hij werd vroeger ook kortharige Skye Terrier genoemd.

In 1910 werd hij door de Kennel Club als eigenstandig ras erkend en kreeg de naam Cairn Terrier. Zijn naam heeft hij te danken aan de taak van zijn voorouders. Zij werden hopen stenen in gestuurd, zogeheten "Cairns", om op klein wild te jagen, zoals vossen, dassen, wezels, ratten e.d..


KARAKTER
De Cairn is een klein hondje, maar de Cairn denkt zelf dat hij heel groot is. Het zijn hondjes die veel energie hebben, en die energie ook kwijt moeten. Kattenkwaad verzinnen en datgene wat ze verzonnen hebben, voeren ze ook graag uit. Het zijn pittige hondjes die een heel consequente opvoeding nodig hebben. Ze denken zelf dat ze grote honden zijn en zo moet de mens hen ook behandelen. Nee is nee!

De Cairn is een echt jagertje. Konijnen, vogels, het maakt niet uit, hij gaat er graag achteraan. Graven kunnen ze ook als de beste, maar dat zit in de genen.

Met kinderen kunnen ze ook opschieten, maar het is en blijft een hond dus wees altijd op uw hoede.